{ "title": "Bebeklerde Göz Çapaklanması", "image": "https://www.gozhastaliklari.gen.tr/images/bebeklerde-goz-capaklanmasi.jpg", "date": "21.01.2024 15:43:03", "author": "Billur Süar Ada", "article": [ { "article": "
Bebeklerde göz çapaklanması, gözyaşı kanallarının tıkanıklığı ile ortaya çıkan bir durumdur. Normal şartlarda gözün bulunduğu göz çukurunda gözün kurumasını engelleyen ve hareketlerini kolaylaştıran gözyaşı, gözyaşı kanallarından burun kanalına atılır. Ancak kanallarda oluşabilecek herhangi bir tıkanıklık varsa, bu çapaklanmaya sebep olmaktadır. Gözde yeşil ya da sarı renkte akıntı, göz akında kızarıklık ve şişmiş göz kapakları çapaklanma da yaşanılan en bariz belirtilerdir.

Göz Çapaklanması Bebeklerde Neden Olur?

Bebeklerin pek çoğu, doğduğu zaman gelişmiş ve doğru şekilde işlevini yapan gözyaşı kanallarına sahiptir. Bazı durumlarda ise bu gözyaşı kanalları tıkalı olabilmektedir ve bebeklerde göz çapaklanması yapar.

Bebeklerin gözleri devamlı sulu ve ağlar görünümde olmakla birlikte, sarı veya yeşil akıntılarda mevcuttur. Sıklıkla kenarlarda biriken bu çapak, kirpiklerin de birbirine yapışmasına sebep olur. Annelerin bu durum karşısında, ilk iki üç gün beklemeleri önerilir. Kaynamış ve ılık hale gelmiş su ile gözleri günde üç dört kez temizlemek ve burun hizasında olan göz kanallarına hafif masajlar yapmak, genellikle olumlu sonuçlar verecektir. Ancak üç günün sonunda problem geçmemiş ve devam eder durumda ise mutlaka bir çocuk doktoruna götürülmeli ve tedavisi yapılmalıdır.

Bebeklerde Göz Çapaklanması Varsa Ne Yapılmalı?

Bebeklerde göz çapaklanması ile kornea tabakasının bulanık görüntüsü, gözkapağındaki kızarıklık ve şişlik, hastalığın ciddiyetinin bir göstergesidir. Bu durumda vakit kaybetmeden hekime başvurulması önemlidir. Genellikle antiseptik tedaviler ve bebek büyüdükçe ortadan kalkan göz çapaklanması, bebek yaklaşık dokuz aylık olmasına rağmen hala devam ediyorsa, gözyaşı kanalının açılması için yapılan ufak bir operasyonla, problem tamamen ortadan kaldırılabilir. Bu genellikle klinik ortamında yapılabilen, basit bir operasyondur. Ancak bebek biraz büyükse ve gerek görülmüşse, anestezi altında da yapılabilmektedir.
" } ] }