{ "title": "Bebeklerde Göz Kayması", "image": "https://www.gozhastaliklari.gen.tr/images/bebeklerde-goz-kaymasi.jpg", "date": "19.01.2024 12:35:36", "author": "Emrah Bulut", "article": [ { "article": "
Bebeklerde göz kayması, genel olarak gözün doğuştan gelen bazı göz hasarları sonucunda ya da genetik faktörlere bağlı olarak meydana gelen bazı problemlerden kaynaklı olarak ortaya çıkar. Bu belirtilerin yaşanmasında bebeklerde gözleri farklı yönlere kayması, gözün bir bakış yönünün yanlış algılanması gibi problemler belirti göstermektedir. Bebeklerde göz kayması genellikle yeni doğan bir bebeğin gözlerinin ilk birkaç ay süresince kayması normal olarak bilinmektedir. Zaman içerisinde bebek 4-6 aylık olduğunda bebeğin gözlerinde düzelme görülür. Eğer bebeğin gözlerinden biri veya ikisinde göz kayması görülüyorsa bunun nedeni büyük ihtimalle strabismus adı verilen göz kayması olayıdır. Bebeklerde göz kayması sürekli olarak görülebileceği gibi nadiren de belirebilir. Halk arasında bebeklerde göz kayması olayına şaşılık tabiri kullanılmaktadır. Göz kayması erken dönem içerisinde fark edildiği vakit göz kayması güvenli ve etkili olan yöntemlerle tedavi edilebilir.

Bebeklerde göz kaymasıerken tedavi edilmesi oldukça önemlidir çünkü bu durumda çok fazla beklemek veya tedavi sürecine hiç başvurmamak bebeklerin gözlerinde kalıcı görme kusurlarına sebep olabilir. Bu nedenle göz kayması oluşan bebeklerde bu durumun gerçekleşmesiyle ilgili olarak bu belirti geçer ya da doktora gitmeye gerek yok gibi düşüncelere girmemek gerekir. Bebeklerde göz kayması, gözlerin aynı hizada olmaması, tek veya her iki gözün birden farklı yöne doğru bakması anlamını taşımaktadır. Her iki göz aynı anda tek bir nesneye odaklanmaz. Gözdeki kayma sürekli olabilir ya da aile tarafından yalnızca ara sıra fark ediliyor olabilir.

Bebeklerde göz kayması neden olur?

Genel olarak doğuştan olabilir veya çocukta sonradan meydana gelebilir. Çoğu vakada göz kaymasının nedeni bulunamamaktadır. Bunun yanı sıra ailede göz kayması varsa eğer oluşan göz kayması açısından bu oluşumun belirdiği ailelerdeki çocuklar daha büyük bir risk altında olmaktadır. Her bir gözün çevresinde altı farklı kas beraberce işlevsellik gösterir ve bundan dolayı da her iki göz birlikte aynı nesneye odaklanabilir. Göz kayması olan bebeklerde belirtilen kaslar beraber çalışmıyor anlamına gelir. Sonuç itibariyle göz bir nesneye baktığında diğer göz farklı bir yöne döner ve bundan dolayı diğer göz farklı olan nesneye odaklanma oluşur. Gözlerin farklı olan nesneye odaklanmasının sonucunda beyne her bir gözden farklı bir fotoğraf ulaşmış demektir. Bu durum da beyinde karışıklık oluşturur. Bebeklerde beyin daha zayıftır ve sorunlu olan gözden gelen görüntüyü yok saymayı gerçekleştirebilir. Fakat beynin bu yöntemi görme sorunun düzeldiği anlamına gelmemektedir. Bu durumun aksine bebeklerde kalıcı olabilecek görme problemlerine yön vermiş olur.

Bebeklerde Göz Kayması Tedavisi Nasıl Yapılır?

Bebeklerde ve küçük çocuklarda göz kaymasının erkenden fark edilmesi oldukça önemlidir. İleri ki zamanlarda oluşacak olan hem estetik hem de kusurlu görmeden kaynaklanan problemlerin üstesinden bu şekilde gelinecektir. İşte bu nedenden dolayı bebeğin gözüyle ilgili belirgin bir sorun olmasa da doğumdan hemen sonraki dönemde hem de bebeklik dönemindeki göz kontrolleri ciddiye alınmalıdır. Bebeklerde göz kayması tedavisi, gözün kayma sebebine göre görme bozuklukları için gözlük kullanımı ve göz tembelliği varsa eğer sorunsuz gözün kapama bandı kullanılarak kapatılması ya da ameliyat yöntemleri uygulanarak yapılabilir. Bu durumların gelişmesinde ameliyat uygulanması göz kayması problemlerinin giderilmesinde en fazla başvurulan yöntemlerdendir.
" } ] }