{ "title": "Biyonik Göz", "image": "https://www.gozhastaliklari.gen.tr/images/biyonik-goz.jpg", "date": "21.01.2024 18:47:08", "author": "sibel şakar", "article": [ { "article": "
Biyonik göz, görme organında ciddi hasar yaşayan fakat görme sinirleri sağlam olan hastalar tarafından ABD'de üretilmiştir. Argus II diğer bir adıyla suni retina, gözünde ışık alıcıları olmayan ayrıca tavuk karası denilen hastaların da yaşadığı görme kaybını karşı kullanılmaktadır. Biyonik göz ameliyatı 4 saat sürmektedir. Bu işlemde hastanın kullanacağı gözlükte bulunan minyatür kameradan görüntüler alınır. Video işleme ünitesi gözlükte bulunan anten ile göze yerleştirilen retinal implanta gönderilir. İmplant talimatları alarak elektronik dizisi üzerinden görüntüleri retinaya iletmektedir. Beyin kameradan gönderilen görselleri model olarak yorumlar. ABD'de Second Sight tarafından üretilen protez 25 yaş ve üzeri hastalarda retina bozulmasıyla az da olsa ışık görebilme kabiliyeti olan kişiler için uygun olmaktadır.

Biyonik Göz Ameliyatı Kim Tarafından Yapılır?

Argus II ameliyatı ileri derecede vitreoretinal cerrahi deneyim gerektiren bir operasyondur.

Biyonik Göz Ameliyatı Kimlere Yapılabilir?
Sonradan görme kaybı yaşayan, gölge ile ışık algılarını yükselten bu operasyon hastaların günlük hayatlarını da iyi derecede etkilemektedir. Tavukkarası ya da gece körlüğü hastalığı akraba evliliklerinde yani genetik geçişli olarak görülen bir hastalıktır. Optik sinirleri sağlam fakat ileri görme kaybı yaşayan kişiler için uygun olan biyonik göz operasyonunda hedef kişinin hayatını kolaylaştırmaktır.

Biyonik Göz Ameliyatı Nasıl Yapılır?

4 saat süren ameliyatta hastanın gözünün içi ve yanına retinal implant yerleştirilir. İki parçadan oluşan biyonik göz, hastanın görüş açısında bulunan nesneleri algılamayı sağlayan elektronik bir gözlüktür. Gözlükte bulunan kamera implantı aktive edecek bir cihaza bağlıdır. Gözlükte bulunan kameradan gelen görüntü video işleme ünitesi tarafından işlenerek gözlükte bulunan anten sayesinde göze yerleştirilen kısma gönderilir. Böylece implat talimat alarak bunları retinaya iletmektedir. Bu görüntü hastalara siyah beyaz ulaşır. Ayrıca gölge ve ışık algılama kapasiteleri artar. Ameliyattan yaklaşık iki hafta sonra rehabilitasyon süreci başlamaktadır. Bu süreçte nesneleri biyonik gözle nasıl algıladığı ve yorumladığı hakkında destek verilmektedir.
" } ] }