{ "title": "Çocuklarda Göz Çapaklanması", "image": "https://www.gozhastaliklari.gen.tr/images/cocuklarda-goz-capaklanmasi.jpg", "date": "21.01.2024 10:14:42", "author": "ayşe yeşilcan", "article": [ { "article": "
Çocuklarda göz çapaklanması, Çapaklanma olayını şu şekilde tanımlayabiliriz. Gözlere bulaşan küçük bir enfeksiyon sebebi ile oluşan, koyu sarı renkte bir sıvı oluşması ve bu sıvının kuruyarak kabuklanmasıdır. Havaların sıcaklığının düşmesi ile çocukların üst solunum yolları iltihapları artış göstermektedir. Bu duruma bağlı olarak da gözdeki enfeksiyonlarda yükseliş olmaktadır. Çocuk hastalarda tespit edilen bu çapaklanma olayı farklı nedenlerde oluşabilir.

Tozlu bir ortama maruz kalmak, güneş ışığına doğrudan maruz kalmak, bahar dönemindeki polenleri solumak gibi alerjik nedenlerle oluşabileceği gibi birtakım virüsler, bakteriler, parazitler ve gözyaşı kanalı tıkanıklığı nedeni ile de oluşabilmektedir.

Gözde çapaklanma oluşumunun belirtisi göz içerisinde görülen kızarıklık, gözde kızarıklıkla beraber göz sulanması olması ve kirpiklere yapışan kepeğe benzeyen oluşumların tespit edilmesidir.

Çapaklanma çocuklarda daha fazla görülür. Eğer ciddiye alınmaz ise ilerleyen zamanlarda ciddi göz sorunlarına sebep olabilir. Çünkü kimi hallerde sorun teşkil eden göz rahatsızlıklarının bir belirtisi olarak gözde çapaklanma meydana gelebilir. Çapaklanma daha çok gözyaşı kanalının tıkanmasında ve konjunktivit rahatsızlığında görülür. Konjunktivit rahatsızlığı da daha çok çocuk hastalara gözlenmektedir. Çocuk hastalar daha alerjik bir bedene sahip olduklarından dolayı, alerjik konjinktivit çocukluk döneminde daha sık gözlenmektedir fakat yaş ilerledikçe azalma eğilimi gösterir. Kreş, yurt ve okullarda çocuklar birbirlerine daha yakın bulunduklarından dolayı, aynı oyuncakları ve ortak eşyaları kullanıp sonrasında da elleri ile gözlerini sıklıkla ovuşturduklarından dolayı bu rahatsızlık gözlemlenmektedir. Çocukların kirli oyunlarla oynayıp sonrasında da ellerini temizce yıkama gibi bir alışkanlığı olmadığından dolayı mikrobik konjunktivitler de çocuk yaştaki bireylerde daha fazla görülüyor. Gözyaşı kanalının tıkanması ise sürekli çapak ve akıntı oluşmasına sebep olur. Gözyaşı kanalı, gözlerden burna uzanan, gözyaşlarını burna eriştiren bir kanaldır. Bu kanal çocukta bazen tıkalı olabilir. Kontrole gidilen doktor bu kanalın tıkalı olduğunu tespit ederse masaj yapılmasını önerecektir. 6 ay gibi bir süreçte bu durum düzelebilir. Ayrıca her ne sebeple olursa olsun çapaklanma sorunu ciddiye alınmalıdır. Eğer umursanmaz ise görme kayıplarına kadar ilerleme gösterebilir.

Çapaklanma Tedavisi Nasıl Yapılıyor?

Çapaklanma bakterilerin neden olduğu bir konjunktivit ise antibiyotikli damlalar ve merhemler önerilerek gözdeki çapaklanma tedavi edilmiş oluyor. Çapaklanma da virüslerin etkisi varsa ilaçla tedavisi pek kolay olmuyor. Çünkü viral konjunktivitler antibiyotik ilaçlara cevap vermez. Bu sebepli oluşan çapaklanma da rahatsızlığın klinik seyrine göre hastalık belirtilerini azaltmaya yönelik birtakım tedavi şekillleri uygulanır. Eğer çapaklanma alerji sebepli ise çapaklanmanın nedeni olan alerjiyi önleyici ve alerjiyi giderici damlalar ve soğuk kompres uygulanır.

Tedaviye Rağmen Hastalık Tekrar Eder mi?

Tedavi önerilen müddetten daha kısa tutulmuş ise çapaklanma sorunu devam edebilir. Ayrıca alerjik ya da toksik bir etkene yine maruz kalmak çapaklanmayı tekrarlayabilir. Konjunktivite sebep olan çok fazla virüs bulunmaktadır ve bu virüsler süerkli değişim hali içerisindedirler. Rahatsızlık yapabilecek yeni virüsler ve bakterilerle karşı karşıya geldiğimizde konjunktivit kendini tekrarlayabilir.

Çapaklanmanın Tekrar Oluşmaması İçin Neler Yapmak Gerekir?
" } ] }