{ "title": "Çocuklarda Göz Kayması", "image": "https://www.gozhastaliklari.gen.tr/images/cocuklarda-goz-kararmasi.jpg", "date": "20.01.2024 10:26:04", "author": "ayşe yeşilcan", "article": [ { "article": "
Çocuklarda göz kayması, Çocuklarda göz kayması dendiği vakit akla gelmesi gereken ilk şey şaşılık olmalıdır. Yani gözlerin paralel bir biçimde bakmaması ve farklı yönlere doğru bakmasına denir. Göz iç kısma doğru, dış kısma doğru, yukarı ve aşağı doğru kayma eğilimi gösterebilir. Fakat çocuklarda daha çok iç kısma doğru kayma görülmektedir. Doğum olayı gerçekleştikten sonra ilk 6 ay içerisinde tespit edilen içe doğru kayma ciddiye alınmalıdır ve bebek 1 yaşına gelinceye kadar muhakkak tedavisi yaptırılmalıdır. Özellikle içe kayma olayında bir gözde tembellik oluşması gerçekleşebilir. Fakat göz tembelliğinin derinliği göz kaymasının oranıyla alakalı değildir. Küçük orandaki bir göz kaymasında, derin bir görüş kaybı oluşabilir.

Dışa kayma olayı ise erken dönemde aralıklı olarak tespit edilebilir. Yani bazen görünüp bazen kaybolabilir. Fakat bu kayma zaman ilerledikçe kalıcı bir hal de alabilir. Dışa kayma olayı miyopiyle birlikte daha sık görülür.

Göz Kayması Neden Olur?

Her bir gözümüzde mevcut olan ve gözün işlevlerini gerçekleştirmek için var olan 6 tane kas gözün istenen yönlere doğru hareket etmesini sağlamaktadır. Bu kas yapılarından birinin ya da birkaç tanesinin işlevini yürütmemesi ve gözlerin hareket etmesini sağlayan diğer mekanizmaların işlev kaybına uğraması neticesinde göz kayması (Şaşılık) meydana gelmektedir. Kayma olayı tek gözde olabileceği gibi her iki gözde de olabilmektedir. Geçici olup yani bir görünüp bir kaybolanları olduğu gibi sabit olan çeşitleri de mevcuttur.

Göz Kaymasının Görülme Sıklığı Nedir?

Bu rahatsızlığın görülme sıklığı çocuk hastalarda %4'tür. Kız ya da erkek çocuklarda fark etmemektedir yani aynı sıklıkta görülebilmektedir. Erişkinlerin de %1'inde göz kayması (Şaşılık) görülmektedir. Erişkinlerde görülen göz kaymalarının (Şaşılık) birçoğu çocukluk döneminde tedavi edilmeyip erişkinliğe ulaşan kaymalardır. Eğer erişkin bir bireyde aniden göz kayması oluşmuş ise bu şeker rahatsızlığının, tiroit rahatsızlığının, beyin tümörleri ya da felç olup olamadığı incelenmelidir.

Göz Kaymasının Belirtileri Nelerdir?
Şaşılık Tedavi Edilmezse Ne Olur?

Çocuklarda gözde kayma gibi bir rahatsızlık olması durumunda beyin içerisinde iki farklı görüntü belirmektedir. Beyin kayan gözden gelen görüntüyü baskılar bu baskılama da derinlik hissinde ve kaymış olan gözdeki görüşte azalmaya sebep olur ve bu sebeple göz tembelliği dediğimiz olay gerçekleşir. Göz tembelliği dediğimiz rahatsızlık ise 7 yaşına kadar tedavisi uygulanması gereken bir olgudur.

Şaşılık Tespit Edildiğinde Ne Yapılmalıdır?

Doğumdan hemen sonra 3 ay içerisinde kayma olup olmadığını saptamak zordur. 4. Ayın ardından bebeğinde kayma olduğunu fark eden aileler kesinlikle bir göz doktoruna başvurmalıdırlar. Bebeklikte tespit edilen bu kaymanın zaman ilerledikçe düzeleceğini düşünen aileler bulunmaktadır. Fakat bu yanlış bir düşüncedir çünkü kayma olayı hiçbir zaman kendi kendine düzelmez. Ancak yalancı şaşılık denen durumlarda süreç ilerledikçe burun kemiğinin gelişmesi ile kayma görüntüsü düzelmektedir. Bu tür durumlarda da doğru teşhisi konulabilmesi için yine Uzman bir göz doktoruna başvurmak gerekmektedir.

Çocuklara Ne Sıklıkla Göz Muayenesi Yapılmalıdır?

Çocukluk döneminde yapılacak kontrol amaçlı muayeneler gizli oluşan kaymaların, kırma kusurlarının, dıştan ebeveynlerin fark edemediği küçük açılı kaymaların erken teşhis edilmesi açısından kontroller son derce önem arz etmektedir. Yani hiçbir sıkıntı olmasa bile çocuklara 2 aylıkken başlayarak 6. Ayda,1-3-5-7-12 yaşlarında göz kontrolleri tavsiye edilmektedir.

Göz Kayması Nasıl Tedavi Edilir?

Kayma olayının nedenine göre tedavi uygulanır. Mesela optik tedavi kırma kusurunun düzeltilmesine yöneliktir. Gözlükte sferik ve silindirik camlar ya da prizmatik cam tercih edilir. 2-3 yaş aralığında olan kaymalar çoğu kez kırma kusurlarına bağlıdır ve gözlük iyi bir tedavi olur. Gözlük kullanıldığı halde geçemeyen rahatsızlıklarda cerrahi işlem uygulanmaktadır. Bazı hastalarda ilaç tedavisi, bazılarında gözlük kullanımı ve bazılarında ise cerrahi işlem uygulanması gerekmektedir.
" } ] }