{ "title": "Göz Alerjisi", "image": "https://www.gozhastaliklari.gen.tr/images/goz-alerjisi(1).jpg", "date": "20.01.2024 12:48:42", "author": "Emrah Bulut", "article": [ { "article": "
Göz alerjisi, gözlerde meydana gelen ve sıklıkla oluşum gösteren göz problemlerindendir. Gözlerde alerji oluşması genel olarak mevsimsel değişikliklere bağlı olarak ya da gözlerin enfeksiyon kapmasıyla meydana gelir. Genel olarak bu alerjilerin oluşmasında sürekli olarak kullanılan eşyalarda bulunan bakteriler, herkesin elini sürmüş olduğu paralar ve daha birçok şey göz alerjisi oluşturur. Göz alerjisi gözde yanma belirtisi oluşturur, gözde batma meydana getirir, gözde kaşıntı oluşturur, gözde çapaklanma meydana getirir, gözde kızarıklık, gözde sulanma, gözlerde ışığa karşı hassasiyet ve görme bozukluğu gibi belirtiler meydana getirebilir. Toplumda yaklaşık olarak %15'inde bir ya da birkaç çeşidi görülen göz alerjisi sürekli olarak karşılaşılan problemlerden olmaktadır. Gözlerde beliren bu rahatsızlık kişilerin performansını etkilediği gibi sürekli olarak enfeksiyonlara yatkınlığı artırır, kontakt lens kullanımını zorlaştırır ve sürekli olarak huzursuzluk belirtisi oluşturur.

Göz alerjisi gözün yüzey dokularını ilgilendiren belirtilerdendir. Bu belirtiler genel olarak göz kapağı cildi, göz kapaklarının ve gözün beyaz yüzeyini örten ince konjunktiva isimli zar ve kornea dediğimiz saydam tabakalar olarak bilinir.

Göz Alerjisi Türleri 
Göz Alerjisi Türleri Belirtileri Nelerdir?

Bahar Keratokonjunktiviti Göz Alerjisi

Bahar keratokonjunktiviti sıklıkla görülen bir göz problemi olarak bilinmez, daha çok sıcak ve kuru iklime sahip olan yörelerde rastlanır. İlkbaharda başlangıç gösterir ve yazın sonuna kadar devam eder. Çocuklarda ve gençlerde, ayrıca erkeklerde daha sıktır. Bu hastaların çoğunda astım belirtisi, egzama belirtisi ve alerjik rinit benzeri hastalıklara rastlanır. Sebep olan alerjen maddenin kesin bir şekilde bilinmemesine rağmen polenlerin ortaya çıkacağı sanılmaktadır. Hastaların ilk şikâyeti yoğun kaşıntıdır. Sonra ışığa karşı oluşan hassasiyet, gözlerde yanma, gözlere yabancı cisim batmış gibi bir his oluşması ve bulanık görme meydana gelir. Gözde kızarıklık belirtisi, göz kapağında düşüklük oluşması, gözde beyaz renkte çapak oranında artış görülmesi ve gözlerin kısılması belirir. Tipik bulgusu üst kapağı oluşturan zarda kabarıklıkların belirmesi olarak bilinir. Bu kabarıklıklara gözün renkli kısmının hemen kenarında da belirir. İleri ki aşamalarda ülser gibi rahatsızlık oluşabilir. Genellikle birkaç yıl devam eder.

Atopik Keratokonjunktivit Göz Alerjisi

Atopik keratokonjunktivit körlük riski oluşturan bir alerji türü olarak bilinmektedir. Daha çok erişkinlerde görülür ve astım, nezle, atopik dermatit ve yiyecek alerjisi benzeri olan durumlara eşlik edebilir. Hastanın yakınlarında da bu hastalıklara rastlanabilir. Bu alerji belirtisi yıllarca devam edebilir. Başlangıcı bahar konjunktiviti gibi olmakla beraber oluşturduğu yara dokusu kapak iç kısımlarında yapışıklık oluşturabilir, gözün kapak yapısına zarar verebilir, göz kapaklarının içe ya da dışa dönmesine ve kirpiklerin göze batmasına neden olabilir. Korneada gibi oluşumlar meydana gelen damar belirtisi gibi olur ve ileride gerekebilecek olan bir keratoplastinin başarısında azalma olabilir. Ayrıca bu hastalarda herpes simpleks, keratokonus, retina ve kapak iltihabı olasılığı daha çoktur.

Dev Papiller Konjunktivit Göz Alerjisi

Dev papil göz alerjisinde, kontakt lens solüsyonlarına, bu solüsyonlar içerisinde bulunan koruyucu ürünlere ve göz ilaçlarına bağlı olarak oluşan bir alerji veya uyumsuzluk şeklinde belirir. Fakat günümüz şartlarında daha az görülür. Bazen göz protezleri kullanılan gözler ve kontakt lens üzerinde biriken alerji etkisi oluşturan maddeler de bu tip göz alerjilerini oluşturabilir. Hastaların gözünde yoğun kaşıntı ve kontakt lens kullanımında uygunsuzluklar ile başlar. Göz kapaklarının altında göz kabarcıkları denilen büyük kabarıklıklar meydana gelir. Korneada oluşumu ve görme sıkıntıları oluşturabilir.

Temas Yoluyla Oluşan Göz Alerjisi

Temas ile oluşan göz alerjisi gideren ilaçlara, ilaçların içindeki koruyucu olan maddelere ya da farklı makyaj ürünlerine karşı oluşabilir. Başka dönemlerde göz yaşı kanalında tıkanma oluşması meydana getirebilir.

" } ] }