{ "title": "Göz Anjiyosu", "image": "https://www.gozhastaliklari.gen.tr/images/goz-anjiyosu.jpg", "date": "19.01.2024 04:55:11", "author": "Selen Karadeniz", "article": [ { "article": "Göz anjiyosu, diyabet, hiper tansiyon, gece körlüğü, göz tümörü, retina bozukluğunun tanısının konulması için gözün anjiyografi olarak görüntülenmesidir. Bu gözün arka tarafındaki retina ve koroid adı verilen sinir tabakasının incelenmesini sağlayan, destek dokusunun değerlendirilmesini amaçlayan bir yöntemdir. Göz anjiyosu için, kasık damarından ya da el bileğinden damardan girilip, fluoresein adı verilen ilaç enjekte edilmektedir. Bu sırada özel bir kamera yardımıyla damarlar görüntülenir. Rengi turuncu olan ilaca mavi renk yansıtıldığında, yeşil renkli bir yansıma yapmaktadır. Bu ilacın olduğu alanlarda daha iyi görüntü alınmasını sağlayarak, tıkanıklık ve darlıklar daha kolay tespit edilir. Ayrıca kanlanma bozukluğu olan bölgelerde belirlenir.

Bu tetkik sayesinde göz sorunları belirlendiğinde, daha doğru bir tedavi uygulanarak sonuca varılabilir. Optik sinir kanaması, serum sızıntısı gibi problemlerde mutlaka göz anjiyosunun yapılması gerekir. Özellikle şeker hastalarında glikoz metabolizmasının bozulmasıyla, göz sorunları artar. Riskli gruptaki hastalara da göz anjiyosu yapıldığında, göz sorunlarının tanısı konulabilir.

Göz anjiyosu nasıl uygulanır?

Göz anjiyosu gözün arka tarafındaki damarların özel boyayla boyanması sayesinde, gözle tespit edilemeyen sorunların belirlenmesini, teşhisin konulmasını, buna uygun tedavinin belirlenmesini ve tedavi sonucunun etkisinin belirlenmesini sağlayan bir tetkiktir. İlk başta göz bebekleri özel bir damla yardımıyla büyütülür. Hastanın kol ya da kasığında olan atardamardan kataterle girilerek, özel bir boya enjekte edilir. Günümüzde daha çok bilekten yapılan bir tetkiktir. Verilen ilacın göz damarlarına ulaşmasıyla, göz arkasında olan damarlar belirgin hale gelir. Özel bir mikroskop yardımıyla göz içinin fotoğrafları çekilerek, sorunların teşhisinde kullanılır. Göz anjiyosu yaklaşık yarım saatte tamamlanır. Gözlere herhangi bir zararı da olmaz.

Göz anjiyosunun yapılma nedeni nedir?

Dışarında gözle görünmeyen damarların bu uygulamayla görünür hale gelmesi ve sorunların tespiti için göz anjiyosu yapılabilir. Bu şekilde göz sinirindeki hastalıklar, göz içi kitleleri, göz damarlarındaki kaçaklar belirlenir. Bunun yanında çıplak gözle belirlenemeyen göz içi kanamalarının, göz damarı tıkanıklıklarının, göz iltihaplarının belirlenmesi ve gerekirse müdahale edilmesi için göz anjiyosu yapılabilir. Göze uygulanacak lazer tedavisinin alınmasında, tedavinin uygulanacağı alanların belirlenmesinde ya da göze yapılması gereken bir tedavinin teyit edilmesi açısından göz anjiyosu yapılmasına gerek duyulabilir.
" } ] }