{ "title": "Göz Arpacığı", "image": "https://www.gozhastaliklari.gen.tr/images/goz-arpacigi.jpg", "date": "20.01.2024 02:39:42", "author": "Hüsnüye Yılmaz", "article": [ { "article": "Göz Arpacığı mikrobik kökenli olan, göz ve göz kapaklarında oluşan bir enfeksiyon olarak karşımıza çıkmaktadır. Herkesi etkileyebilen bir rahatsızlık olarak bu enfeksiyonun oluşumu dış etkenlerden kaynaklanabilmektedir. Dış etkilerin yanı sıra bakterilerin enfekte olmasına bağlı olarak da bu sorunun ortaya çıkması söz konusu olabilmektedir.

Kişinin vücudunda direncin düşmesine bağlı olarak bakterilerin baskın hale geldiği bir ortamın oluşması söz konusu olabilir. Bu durum da gözleri etkileyerek göz arpacığı oluşmasına neden olabilmektedir. Bu rahatsızlığın oluşmasında gerekli hijyen koşullarının sağlanamamasının büyük bir etkisi bulunmaktadır ve bu durum bu enfeksiyonların oluşması için büyük risk oluşturmaktadır. Bu enfeksiyonların oluşmasında sanıldığının aksine kalıtsal özelliklerin herhangi bir etkisi bulunmamaktadır. Ancak aynı ortamda bulunan kişilerin bu enfeksiyondan etkilenmesi söz konusu olabilir, yani bu enfeksiyon bulaşıcı bir durumdur. Bazı kişilerin tedavi edilmelerine rağmen tekrar aynı sorunu yaşamaları da söz konusu olabilmektedir. Bilhassa kirpik diplerinde iltihap oluşması durumunda arpacığın oluşma ve tekrar etme olasılığının daha yüksek olduğunu görebilmek mümkün olduğunda iltihaplı olmaları durumunda muhakkak tedavi edilmeleri gerekmektedir.

İki farklı şekilde değerlendirilebilen göz arpacığı aniden meydana gelen akut arpacı ile iç ve dış olarak iki çeşidi bulunan kronik arpacık olarak çeşitlere ayrılmaktadır. Bunlardan dış arpacık dediğimiz türde arpacığın göz kapağının dışında, iç arpacıkta ise arpacığın göze yakın olduğunu görebilmek mümkündür. Her ne kadar bu türlerin ilaçların etkisi ile ya da kendiliğinden geçtiğini görebilmek mümkün olsa da kronik olan bu tür arpacıklar tekrar meydana gelebilmektedir. Vücut direncinin düşmesiyle beraber tekrar alevlenmeleri ve daha şiddetli bir arpacığın meydana gelmesi söz konusu olabilmektedir. Bu tür arpacıklar tedavi edilmedikleri takdirde çevreye yayılmaları da kaçınılmaz olabilmektedir. Bu durumda gözde ve göz çevresinde şişliklerin meydana gelmesi söz konusu olabileceği gibi enfeksiyonun boyutlarının büyümesi mümkün olacağından ilerlemeden tedavi edilmeleri gerekir.
" } ] }