{ "title": "Göz Bebeği", "image": "https://www.gozhastaliklari.gen.tr/images/goz-bebegi.jpg", "date": "19.01.2024 04:01:58", "author": "Murat AYDOĞAN", "article": [ { "article": "
Göz Bebeği, Gözün en önemli kısımlarından biri olan göz bebeği, oldukça hassas ve oldukça karmaşık bir yapıya sahiptir. Göz bebeği gözü olan tüm canlılarda önemli görevler yapmak üzere bulunan bir bölgedir. Göz bebeği aslında gözde bulunan bir boşluktur. Bu boşluk gözde bulunan irisin ortasında bulunmaktadır. Göz bebeğinin siyah olarak görülmesinin nedeni ise göz içerisinde göz bebeğinden geçen ve gözün saçtığı ışıkların soğurularak dar olan göz bebeğinden çıkmamasından kaynaklanmaktadır. Dar göz bebeği içerisinden çıkamayan bu ışınlar göz bebeğinin siyah olmasına neden olmaktadır. Göz bebeği, yapısal olarak canlıdan canlıya birçok farklılıklar görülmektedir. Bir insanda yuvarlak olan göz bebeği diğer canlılarda farklı bir şekilde olabilmektedir. Bu tamamen canlının yapısal özellikleri ile ilgilidir. Göz bebeğinin bu şekilde farklı şekillere sahip olması canlının görüş farklılıklarının olduğuna işarettir. Özellikle bu durumu kedilerde rahatlıkla görebilirsiniz. Kedilerde ve bazı diğer hayvanlarda bu durum oldukça belirtin olarak farklılıklar gösterir geniş bir yarık şeklinde olan göz bebekleri insanlarda görülmez. Tilki, kedi ve diğer vahşi kedi cinsleri, ren geyiği gibi daha birçok canlıda göz bebekleri farklı bir şekilde olabilmektedir. Göz bebeği tüm canlılarda çok büyük önem taşıyan ve canlının görmesini sağlayan önemli bir yapıdır.

İnsanlardaki göz bebeği, daha iyi bir görüş için çok büyük özelliklerle tasarlanmıştır. Bir kişinin göz bebeği karanlık bir ortamda daha fazla ışık saçmak için ve çok daha iyi bir görüş için dahada büyümektedir. Bunun tam aksine bir kişideki göz bebeği karanlık ortamdan aydınlık bir ortama geçtiğinde hızlı bir küçülme gösterir. Bu durum tabi ki bir başka kişi tarafından net bir şekilde gözlemlenebilmektedir. Bunu sizlerde karanlık bir ortamda bir süre etrafa bakarak ve aniden ışığı açarak karşınızdaki kişinin göz bebeklerinin nasıl büyüdüğünü görebilirsiniz. İşte bu mükemmel özelliği ile bizleri şaşırtan göz bebeğinin daha birçok farklı özelliği bulunmaktadır. Aslında göz bebeğinin büyüklüğü ve asıl yeri dışarıdan görülmüş gibi düşünülse de bu durumlar dışarıdan bakış ile tam olarak bilinememektedir. Göz bebeğinin dışarıdan görünen kısmı sadece bir çıkış noktasıdır. Görünen bu siyah bölgenin daha iç kısımlarında bazen genişlemeler hatta bazen daralmaları gibi durumlar görülebilmektedir. Bu nedenle göz bebeğinin dışarıdan görüntüsü net olarak bilinmez.

Birçok kişi göz bebeklerinin kontrolünün nasıl sağlandığı konusunu merak etmektedir. Aslında bu durum oldukça basittir. Çünkü göz bebeğinin hareketi vücuttaki diğer organların hareketi ile hemen hemen aynıdır. Göz bebeği, hareket etmek için etrafındaki iristen oluşmuş düz ve büzülebilir kaslardan yardım almaktadır. Bu kaslar göz bebeğinin hareketini sağlayarak göz bebeklerini kontrol etmemizi sağlamaktadır. Bu kaslar sadece düz kaslardan meydana gelmez. Bu kaslar aynı zamanda diğer kas türlerini de içerisinde barındırmaktadır. Bu şekilde göz bebeği kontrolü oldukça kolaydır. Bunun yanı sıra göz bebeği hakkında bilinmesi gereken diğer bir durum ise insanlar 25 yaşını geçtiklerinde göz bebeklerinin belirli oranlarda küçüldüğüdür. Yani yaş ilerledikçe göz bebeğinde az da olsa küçülmeler görülebilmektedir.
" } ] }