{ "title": "Göz Çapaklanması", "image": "https://www.gozhastaliklari.gen.tr/images/goz-capaklanmasi.jpg", "date": "19.01.2024 04:34:07", "author": "ömür patat", "article": [ { "article": "
Göz çapaklanması, sabah her uyanan insanda meydana gelmektedir. Uyurken gözlerin sulanması sebebiyle yani gözyaşlarının kurumasıyla ortaya çıkmaktadır. Bu durumun ileri boyutları meydana geliyorsa enfeksiyonun belirtisidir. Her insanda oluşabilecek durum iken bazı hastalıklardan dolayı tüm göz çevresini kaplayan çapaklar kişinin görmesini, bulanık görmesini hatta görmeyi bile engellemektedir.

Göz çapaklanması ilk bakışta normal bir durum gözükse de çapaklanma görmeyi engelleyecek kadar büyükse işte o zaman sıkıntı var demektir. Sabah uyanan insanın gece uyurken gözyaşlarının akması sebebiyle meydana gelen bu çapak, göz rahatsızlığında artıyorsa mutlaka göz doktoruna giderek göstermesi gerekmektedir. Çapaklanma çok fazla miktarda göz çevresinde mevcut ise göz enfeksiyonu belirtileri arasındadır. Bu durum diğer adıyla göz iltihabıdır. Göz iltihabı kişide kızarıklığa yol açmaktadır. Göz enfeksiyonlarında sarı sıvı gözden aşırı derece çıkıyorsa ve durumla beraber göz içinde ağrı, ışığa karşı bakamama ve kızarıklık meydana geliyorsa enfeksiyon kaptığının kesin sonucudur. Bu durum halinde kesinlikle doktora gidilerek durum kesinlikle anlatılmalı ve izlenecek tedavi yöntemi kesin olarak belirlenmelidir. Müdahale edilmez ihmal edilirse onarımı zor olan durumlarla karşılaşma ihtimali olacak kişi görme yetisini kaybetme ile karşı karşıya kalacaktır. Tedavi yönteminde ise virüsler antibiyotik ilaçlara karşılık vermezler ve enfeksiyon bulaşıcı olma ihtimali vardır. Bu rahatsızlıklar kendiliğinden geçebilmektedir.

Fakat bu durumun sonucunu kesin olarak doktorlar söylemektedir. Gözdeki çapak sürekli silinmesi ile bu hastalık geçebilmektedir. Yeni doğan çocuklarda da görülen bu çapaklanama durumu korkulacak bir şey değildir. En başta yeni doğduğu için normal olan bu çapaklanama ilerleyen aşamalarda göz içinde kızarıklık meydana gelmesi durumunda çocuk doktoruna mutlaka gösterilmelidir. Dünyaya yeni gelen bebekte böyle durumlar olacaktır ancak göz çapaklanması 2 haftayı aşkın süre devam ederse bu duruma karşı sakin olunmalı ve kısa sürede bebek doktora götürülerek gösterilmelidir. Gözdeki alerjilerde çapaklanma sorununu ortaya çıkarmaktadır. Çevresel ve mevsimle faktörlerden dolayı dış etkenlere karşı alerjisi olan kişilerin gözleri bu durumlardan etkilenmeleri durumunda gözde çapaklanma meydana gelmektedir. Bu süre içerisinde gözler de şiddetli kaşıntı olacaktır. Kişi bu kaşımayı yaptıkça göz bu durumdan daha fazla etkilenecektir. Bu durumda yapılması gereken yine kısa sürede göz doktoruna giderek çapaklanmanın neden kaynaklandığını öğrenmekle tedavi yöntemi uygulanır.

Göz çapaklanması gözde oluşan rahatsızlıklar sebebiyle oluşmaktadır. Göz hastalıklardan kaynaklanan çapaklanma durumu da mevcuttur hem de çevresel ve alerjik durumlardan dolayı da çapaklanma görülmektedir. Bu çapaklanma bazı durumlarda kişinin görme kaybını da engellese de iltihap gibi durumlar olmadığı sürece kendiliğinden geçmektedir. Fakat iltihap durumlarında mutlaka göz doktoruna gidilerek muayene olunması gerekmektedir. Muayene ardından teşhis yapıldıktan sonra doktor tedavi yöntemini belirleyecektir. Yine de aşırı olan göz çapaklanmalarına karşı dikkatli olmakta fayda vardır.
" } ] }