{ "title": "Göz Damarları", "image": "https://www.gozhastaliklari.gen.tr/images/goz-damarlari.jpg", "date": "20.01.2024 23:10:19", "author": "esin veske", "article": [ { "article": "
Göz damarları, damar tıkanıklığı hastalığı olarak da bilinir. Retinaya bağlı damarlarda da tıkanıklar meydana geldiğinde önemli görme bozuklukları gelişmektedir.

Göz ve kulak, insan gelişiminin en mühim organlarındandır. Görme ve duyma, algılamayla başlayan gelişim sürecinde aslında bir kilit görevi görür. Görme engelleri gelişmeye başladığında hemen hemen hepimiz hiç vakit kaybetmeden bir hekime danışırız. Net görememe, uzak ya da yakını tam görememe şikâyetleri, doktora başvurmamıza sebep olan nedenlerdendir. Bunların dışında oluşan şikâyetler genelde göz ardı edilir. Halbuki ihmal edilen bu rahatsızlıklar diğerlerinden çok daha önemli olabilir. Retina dekolmanı, erken teşhisin hayati önem taşıdığı göz hastalıklarından biridir. En açık ifadeyle retinanın olduğu kısımdan ayrılması (Görmeden yetkili ağ tabakasının destek dokusundan ayrılması) olarak anlatılabilecek bu rahatsızlık, gözde sinek uçuşması veya ani flaş patlamaları şeklinde oluşan belirtiler baş gösterir ve tedavi edilmediğinde kalıcı görme hasarına neden olabilmektedir. Göz, ilerleyen tıp bilimine ve her geçen zaman kalitesi çoğalan araştırmalara rağmen bazı işlevleri sebebiyle muamma içeren kısımlara sahip bir organdır. Retina (Ağ tabaka), görme işlevi için gerekli en mühim organdır. Net olarak nasıl işlediğini anlayabilmek için bu ağ tabakasına fotoğraf makinesinin filmi gibidir diyebiliriz.

Sağlıklı bir gözde bulunan bu ağ tabakası, göz çeperindeki hücre tabakasına birleşik halde bulunmaktadır. Herhangi bir nedenle ikisi arasına sıvı birikmesi, birbirlerinden ayrılmalarına neden olur ve bu durum; retina dekolmanı olarak isimlendirilir. Yapılan araştırmalar da alınan verilere göre, bu rahatsızlığın nadir görülen göz hastalıkları arasında olduğu belirtiliyor. Görmek sıklığı oranının çok düşük olduğu belirtiliyor. Fakat nadir görülüyor olması ihmal edilmesi anlamına gelmez.

Retina dekolmanının en bilinen belirtileri ani şimşek çakması sonunda ve görüş alanında sinek uçuyormuş hissi belirmesidir. Sinek uçuşması olarak anlatılan görüntünün oluşmasının iki sebebi vardır. İlki, gözü dolduran jölemsi yapının sıvılaşması nedeniyle küçük yoğunlaşmaların meydana gelmesidir. İkincisi ise yırtılmayla oluşan dekolmanda göz içerisinde kanama olmasıdır. Işık çakması olarak tarif edilen retina dekolmanı belirtisi, hareketli jölenin retinaya yapışık olduğu kısımdan çekintidir. Bu nedenle oluşan çekinti, retinada ışık etkisi yapar. Retina dekolmanı, zamanında müdahale edilmediği taktirde, ilerleyerek odak noktayı görmeyi engeller.

Sigara içmenin insan vücuduna verdiği hasarlar, sıralamayla bitmez. Fakat bugünün konusu göz olduğundan, sigara içmenin görme gibi hayati önem taşıyan bir olgudan bahsetmek istiyorum. Yaşa bağlı makula hasarı (Sarı nokta hastalığı olarak bilinir ve görme netliğinin yok olmasıdır), katarakt, kuru göz (Göz yaşı dengesinin bozulması durumu) ve diyabetik retinopati (Şeker hastalığının retinaya ait damar ve siniri etkilemesi) gibi göz rahatsızlıklarının gelişmesi ve hızlanmasının nedenleri arasında yer alır.

Göz damarları rahatsızlıklarından biri de kataraktır. Kataraktın sigara içen kişilerde daha çok sıklıkla görüldüğü ifade ediliyor. Retinal damar tıkanıklığının en önemli belirtileri arasında görülen görme azlığı, ödem ve kanamanın görme merkezini etkilemesidir. Görme merkezi henüz çok etkilenmemiş hastalar, görme alanının bir kısmında bulanık görme şikâyeti olduğu belirtilir. Retinal damar tıkanıklığı, retinadan kanı uzaklaştıran toplar damarda olabileceği gibi, retinaya kan taşımakla görevli atar damarda da oluşabilir. Retinal damar tıkanıklığı atar damarda görülen tablo, kalp krizi gibi olabilir. Retinaya ait damarda tıkanık olması, bir nevi gözün kalp krizi olarak adlandırılır. Kan pıhtılarının retina arterini tıkaması sonucuyla gelişir ve en önemli nokta ise görme kaybı oluşmasıdır. Retina, yoğun sinir dokusundan oluşmakla birlikte uzun süre oksijensiz kalması durumunda kalıcı hasarlar oluşabilir.
" } ] }