{ "title": "Göz Damlası", "image": "https://www.gozhastaliklari.gen.tr/images/goz-damlasi.jpg", "date": "20.01.2024 12:15:50", "author": "Selen Karadeniz", "article": [ { "article": "
Göz damlası, çeşitli göz sorunlarında kullanılan tıbbi bir ilaçtır. Göz alerjilerinde, göz zarı iltihabında, gözdeki toz ve duman tahrişlerinde, göz yorgunluğunda ortaya çıkan yanma, ödem, kanlanma, göz yaşarması, ağrı ve kaşıntı gibi sorunların ortadan kaldırılmasına yardımcı olur. Göz damlasının çalışma şekli göz içinde bulunan kan damarlarının daraltılması şeklinde gerçekleşir. Göz damlası kesinlikle doktor tavsiyesi olmadan kullanılmamalıdır. Hastanın ihtiyacı olan, sorununu ortadan kaldıracak, tedaviyi sağlayacak türde göz damlası tercihi yapılmalıdır.

Göz damlası kullanırken nelere dikkat edilmelidir?

Göz damlası kullanırken ilaçların içindeki etken maddelerine alerji göz önüne alınmalıdır. Doktor kontrolü dışında kullanılmamalıdır. Özellikle göz tansiyonu olan kişiler buna çok dikkat etmelidir. Gözlerinde lens kullanan kişiler göz damlası kullanırken lensleri takmak için 15-20 dakika kadar beklemelidir. İlacın uzun süre kullanımından kaçınılmalıdır. En fazla 48 saatle 72 saat arasında damlanın kullanımına devam edilmelidir. Göz damlası kullanımı sırasında gözlerde kızarma, görme özelliğinde değişme, gözlerde ağrı oluşması, ışığa hassasiyet, çift görme, görme sırasında lekelerin oluşması gibi sorunların olması halinde, hemen doktora gidilmelidir. Göz damlasının kullanımı sırasında yakınmalar geçmezse ya da daha fazla kötüleşirse mutlaka doktorla iletişime geçilmelidir.

Göz damlasını kullanacak hastaların şeker hastalığı, yüksek tansiyon, kalp hastalığı, korner arter hastalığı, tiroit bozukluğu gibi rahatsızlıkları olması halinde, bunları mutlaka doktoruna bildirmesi gerekir. Ayrıca gebe kadınların ve emzirme döneminde olan kadınların göz damlasını doktor tavsiyesiyle kullanması gerekir.

Göz damlası nasıl kullanılmalı?

İlacın doktorun tavsiye ettiği şekilde kullanılması oldukça önemlidir. Tedavi devam ettiği sürece, doktorun önerilerine uyulmalıdır. Göz damlasının başın hafifçe arkaya doğru yatırılması, göz kapağının aşağı doğru çekilerek, yukarıya bakarken damlatılması gerekir. Damlatıldıktan sonra göz kapağı kapatılmalı, parmakla gözün iç kenarına hafifçe bastırılmalıdır. Bir dakika kadar bu şekilde bekleyerek, göz damlasının göz yaşı kanalından akmasına engel olunmalıdır. Eğer aynı göze yeniden göz damlası damlatılacaksa, en az 5 dakika süreyle beklenmelidir. Diğer göze uygulama yapılacaksa, ardından göze damlatılabilir. En önemli konu göz damlasının ucunun hijyen, steril bir şekilde korunmasının sağlanmasıdır.
" } ] }