{ "title": "Göz Kanaması", "image": "https://www.gozhastaliklari.gen.tr/images/goz-kanamasi.jpg", "date": "21.01.2024 20:04:44", "author": "Selen Karadeniz", "article": [ { "article": "
Göz kanaması, ya da göz kızarıklığı gözdeki beyaz kısmında meydana gelen kanamadır. Konjonktiva denilen gözün beyaz kısmında bulunan kılcal damarlardaki genişleme nedeniyle ortaya çıkar. Özellikle tek gözün etkilendiği durumlara daha fazla dikkat edilmelidir. Acil olarak tıbbi destek alınması gerekir. Göz kanamasına neden olan etkenler oldukça fazladır. Öncelikle bunların tespit edilmesi ve ortadan kaldırılması gerekir.

Göz kanaması neden olur?

Konjonktivada meydana gelen sorunlar: Yaygın ve bulaşıcı bir göz enfeksiyonu olan konjonktivit, özellikle okul çağındaki çocukları etkiler. Ortaya çıkan enfeksiyon sonucunda, kan damarları irritasyona uğramakta ve şişmektedir. Bu durum gözde kanlanmaya, kızarıklığa neden olabilir.

Göz kuruluğu: Göz yaşı bezlerinin yetersiz miktarda göz yaşı üretimi yapmasında ya da göz yaşının gözü besleneme ve yağlama açısından yetersiz kalması halinde göz kuruluğu ortaya çıkar. Bu göz yüzeyinde iltihaplanmaya, irritasyona neden olarak, gözdeki kızarıklığın artmasına yol açar. Bu sorun tedavi edilebilir ya da yönetilebilir. Bu nedenle doktorun önerilerine uyulmalıdır.

Alerjik etkenler: Alerjik reaksiyonlar arasında göz kanlanması sıkça görülür. Bağışıklık sisteminin alerjik maddelere karşı verdiği bu tepki, kan damarlarının genişlemesine ve göz kızarıklığa neden olması alerjik yapıdaki kişileri etkiler.

Kontakt lensler: Kontakt lens kullanımının düzgün olmaması, aşırı şekilde kullanılması göz kanlanmasına neden olabilir. Özensiz lens kullanımı sırasında mikroplar irritasyona neden olabilir. Bu daha ciddi göz enfeksiyonunun oluşmasına etkili olur. Kontakt lens kullanımı kişilerde var olan göz kuruluğu sorununu da etkiler. Çünkü korneaya giden oksijen miktarı azalır ve göz yaşı üretimi azalır.

Bilgisayara uzun süre bakma: Bilgisayar başında uzun süre kalma göz kızarıklığı başta olmak üzere, göz yorgunluğuna, göz yanmasına neden olarak, bilgisayar görme sendromu denilen soruna yol açar. Çünkü insanlar bilgisayar karşısında daha az göz kırpmakta ve göz yüzeyi kuru kalmaktadır. Bu nedenle bilgisayar karşısında daha az kalınmalı, özel bilgisayar gözlükleri kullanılmalıdır. Gerekirse gözü nemli tutacak damlalar kullanılabilir.

Göz yaralanması: bu durum da göz kanlanması nedeni olabilir. Buna konjonktival kanamada eşlik edebilir. Yaralanmaya bir tepki olarak kan damarları genişler ve kan akışı arttırılmak istenir. Hedef yaralanmış alanın iyileştirilmek istenmesidir. Vücudun verdiği bu tepki gözde kızarıklığa neden olur. Göz yaralanmaları derin olabileceği gibi mutlaka tıbbi destek alınması tavsiye edilir.

Korneal ülser: bu sorun kişinin görme yeteneğini etkileyebilir. Göz kanlanmasının yanında ağrı, görme azalması, akını gibi belirtilerde verir. Genellikle tedavisi yapılmayan göz enfeksiyonu ardından korneal ülser ortaya çıkabilir.

Oküler herpes hastalığı: Uçuk nedeni olan virüsün meydana getirdiği bu rahatsızlık, göz kanlanması ve gözde olan sulanma gibi belirtilere yol açar.

Üveit: Gözde orta tabakadaki iltihaplanma sonucunda ortaya çıkan rahatsızlık kişilerde ışığa hassasiyet, göz kızarması, görmede bulanıklık gibi belirtilere neden olur.

Glokom hastalığı: Belirti göstermeden sinsice ilerleyen glokom, bir anda görme kaybına, baş dönmesine neden olabilir. Hastalığın bazı türleri olduğundan, özellikle riskli olan kişilerin her yıl göz tansiyonunu ölçtürmeleri gerekir. Göz içi basınç aniden yükseldiğinde göz kanlanmasıyla birlikte, kalıcı körlük oluşabilir.

Göz kanlanması bu nedenler dışında soğuk algınlığı, nezle, sigara kullanılması, gebelik, uyku düzeninin olmaması gibi etkenlerden dolayı oluşabilir. Denize ya da havuza fazla girilmesi, vitamin eksikliği gibi etkenlerde gözlerde kızarıklık oluşmasını sağlayabilir. Bu yüzden göz kanlanmasına neden olan unsurlar belirlenerek, ortadan kaldırılmalıdır.
" } ] }