{ "title": "Göz Kapağı Ameliyatı", "image": "https://www.gozhastaliklari.gen.tr/images/goz-kapagi-ameliyati.jpg", "date": "20.01.2024 18:39:45", "author": "Selen Karadeniz", "article": [ { "article": "
Göz kapağı ameliyatı, yaşlanma etkileri yüzde ilk olarak göz çevresinde oluşmaya başlar. Genellikle orta yaş denilen dönemde ya da genetik etkenler nedeniyle daha erken yaşlarda alt ve üst göz kapağında deformasyonlar oluşmaya başlar. Bu etkiler kişinin yorgun ve olduğundan yaşlı görünmesine neden olur. Bakışlardaki canlılık gider, gençlik dinamizmi ortadan kalkar. Üst göz kapağında gevşemeyle birlikte sarkma, katlanma, alt göz kapağında torbalanma, şişlik, cildin elastikiyetinin gitmesi, derin çizgiler etkili olmaya başlar. Bu etkilerin giderilmesi amacıyla göz kapağı estetiği kapsamında, göz kapağı ameliyatı yapılır. Bu sayede sorunları giderilen kişiler genç bir görünüme sahip olur, psikolojik olarak rahatlar ve genç görünümlerini yeniden kazanırlar.

Göz kapağı ameliyatı planlamasının yapılması

İstenen sonucun alınması için, öncelikle hastanın muayenesi yapılır. Bu muayenede alt ve üst göz kapaklarındaki cilt ve yağ fazlalığı değerlendirilir, kas dokusunun bozulması dikkate alınarak en doğru şekilde ameliyat planı yapılır. Hastadaki sistematik hastalıklar, göz tansiyonu gibi etkenler değerlendirilir. Bu nedenle hasta sadece estetik cerrah tarafından değil, göz doktoru ve diğer branşlardaki doktorlar tarafından muayene edilir. Bunlar birlikte değerlendirilerek, ameliyat zamanı belirlenir.

Göz kapağı ameliyatından önce

Hastaların ameliyata hazırlığı en az 2 hafta önceden başlar. Herhangi bir komplikasyona engel olmak için, öncelikle kullanılan ilaçlar değerlendirilerek kan sulandırıcı türdeki ilaçlar, E vitamini ilaçları kesilir. Yine hastaların sigarayı bu süreçte bırakması gerekir. Bu önlem hem iyileşmenin hızlanmasını hem de ameliyatın başarısını etkileyecektir. Aynı şekilde alkol kullanımının ameliyattan önce bırakılması gerekir. Yara iyileşmesi için, hastaların ameliyattan önce C vitamini desteği alması tavsiye edilir. Bu ameliyat gebe kadınlara uygulanmaz. Hastanın genel sağlığını ortaya koyacak tetkiklerin yapılmasından sonra, ameliyatın önceki gecesinden itibaren hastanın yemek yememesi gerekir. Sadece içilmesi gereken ilaçlar alınabilir. Göz kapağı ameliyatının yapılacağı gün hastanın makyaj yapmaması, saçlarında jöle gibi herhangi bir ürün kullanmaması gerekir.

Göz kapağı ameliyatı nasıl yapılır?

Yaklaşık 1-3 saat kadar süren göz kapağı ameliyatında hastalara lokal ya da genel anestezi uygulanarak acısız bir şekilde tamamlanır. Ameliyat sırasında yapılan kesiler mümkün olduğu kadar gizlenir. Sonradan fazla belirgin olmayacak şekilde kapatılır. Alt göz kapağı ile üst göz kapağına kirpiklerin altına, kat yerine açılan kesikten girilerek fazlalık kas ve cilt dokusu alınır. Fazlalık yağ dokusu temizlenir. Bunlar giderilince göz kapaklarındaki sarkma, gevşeme etkileri ortadan kalkar. Dikişlerin yapılmasından sonra pansumanla ameliyat tamamlanmış olur.

Göz kapağı ameliyatından sonraki süreç

Anestezi etkisi geçince hastalarda rahatsızlık vermeyen derecede hafif sızılar olabilir. İlk gün gözler ovuşturulmamalı, şişlik ve morarma için soğuk kompres yapılmalıdır. Başın ilk günlerde yatarken 30-40 derecelik açıyla olmasına özen gösterilmelidir. Bu gözde kızarıklığı, enfeksiyona karşı alınması gereken bir önlemdir. İyileşme sırasında dikkat gerektiren okuma, araç kullanma gibi eylemlerden kaçınılmalıdır. Duş alma için 4-5 gün beklenmelidir. Gözler her türlü ışıktan korunmalı, gerekirse güneş gözlüğü kullanılmalıdır. İyileşme yaklaşık 2 hafta içinde gerçekleşir. Bu dönemde ağır işlerden kaçınılması, doktorun önerilerine uyulması, kontrollerin aksatılmaması gerekir. Göz kapağı ameliyatı sayesinde elde edilen estetik görünüm dikkat edilirse, uzun süreli etkili olur.
" } ] }