{ "title": "Göz Kararması", "image": "https://www.gozhastaliklari.gen.tr/images/goz-kararmasi.jpg", "date": "21.01.2024 06:26:42", "author": "Emrah Bulut", "article": [ { "article": "
Göz kararması, bu türden meydana gelen sağlık problemleri genellikle kişilerin uzun süreli olarak aç kalmasından dolayı, bazen kişilerin fazla yorulmasından dolayı gelişme göstermektedir. Göz kararması, besin zehirlenmesi kaynaklı olarak, açlığa bağlı olarak, stres oluşumuna bağlı olarak, sıcak ortamlarda, ishal sebebiyle, bir ilacın yan etkisi gibi tehlikeli olmayan nedenlerle herkes hayatında birkaç defaya mahsus göz kararmasından şikâyetinde bulunmuş olabilir. Göz kararması her zaman önemli bir rahatsızlığın belirtisi olmayabilir fakat göz kararması sık sık yaşanmaya başladığında mutlaka Uzman bir doktora görünmek gerekmektedir. Göz kararması sadece kendiliğinden bir rahatsızlığın belirtisi olmadığından dolayı uzaktan yardım almaya ya da kendi kendinize sebebini keşfetmeye çalışmak sonuç oluşturmaz. Göz kararmasına bağlı olarak farklı belirtiler görülüyorsa eğer doktor tarafından kontrol altına alınabilir. Göz kararmasının altında yatan nedenin belirlenmesi için bu şikâyetlerin hepsi birden önemlidir ve birlikte ele alınmalıdır. Göz kararmasına mide bulantısı, halsizlik, çarpıntı, baş ağrısı, baş dönmesi eşlik edebilir. Tekrarlayan bir göz kararması şikâyetinde ilk önce bir dahiliye uzmanıyla görüşülmesi tavsiye edilir. İç hastalıkları uzmanı da gerekli gördüğü takdirde başka bir bölüme sevk edecektir. Örnek olarak göz hastalıkları bölümü, kulak burun boğaz ya da nöroloji gibi farklı bir bölüm uzmanına hastayı gönderebilir.

Göz Kararması Neden Olur?
Göz kararması rahatsızlıklarının yaşanmasında pek çok sıkıntı belirebilir. Uzun süre zarfında aç kalmak, tansiyonda oluşan artışa neden olur ve düşüşler, çok sıcak ortamda bulunmak göz kararmasına neden olabilir. Fakat oluşan göz kararması yanı sıra baş dönmesi oluşumu, mide bulantısı meydana gelmesi, çarpıntı meydana geliyorsa hemen Uzman bir doktora başvurulmalıdır. Göz kararması şikâyetlerinde genel olarak iç hastalıkları, KBB ve nöroloji doktorları hastayı kontrol eder. Bazı insanlarda oturdukları yerden ani olarak kalktıklarında ani bir göz kararması oluşmaktadır. Yaşanan bu olaya ortostatik hipotansiyon denilir. Bunun nedeni, ayağa kalkınca tansiyonun hızlı bir şekilde düşmesi olayıdır. Beyne yeteri miktarda kan gitmediğinden, göz kararması, baş dönmesi, çarpıntı, renkte solma ve kişide oluşan hafif baygınlık belirtisi kendini belirtir. Bu rahatsızlık, kalp ve beyin hastalıklarının belirtisi ve kansızlık gibi nedenlere bağlı olarak oluşur.

Göz kararması belirtisi genel olarak baş dönmesiyle beraber oluyorsa, tansiyon ve şeker değerinde yükselme, alçalma, migren rahatsızlığı, vertigo rahatsızlığı, bazı beyin rahatsızlıkları ve beyin tümörünün belirmesi, kalp rahatsızlığı ve damar hastalıklarından şüphe duyulur. İç kulakta meydana gelen denge sorunları gibi belirtilerde göz kararması meydana getirir. Bu gibi durumlarda bir kulak burun boğaz doktoruna görünmek faydalıdır. Vertigo rahatsızlığında, yer ayağın altından gidiyormuş gibi belirsiz bir baş dönmesi yaşanmaktadır. Kronik baş dönmeleri yanında göz kararması da meydana gelir. Göz kararması ve beraberinde oluşan mide bulantısı birlikte görüldüğü durumlarda, mide rahatsızlıklarından şüphe duyulabilir. Bu gibi durumlar kesinlikle kontrol altına alınmalıdır.
" } ] }