{ "title": "Göz Kaşıntısı", "image": "https://www.gozhastaliklari.gen.tr/images/goz-kasintisi.jpg", "date": "21.01.2024 14:14:40", "author": "merve ekmen", "article": [ { "article": "Göz Kaşıntısı, Göz kaşıntısı genellikle alerji sonuçları nedeni ile ortaya çıkar. Göze temas eden yabancı bir madde yüzünden göz bazı hormonlar salgılar ve göz kaşıntısı ortaya çıkar. Çoğu kişi göz kaşıntısı ile karşılaşır. Gözümüze temas eden bazı küçük tozlar gözümüze temas ettiğinde kısa süreli kaşıntılar oluşur. Ama bazı sağlık sorunu ile oluşan kasıntılar saatlerce, günlerce hatta haftalarca sürebilir. Bunlar çoğu zaman tıbbı yardım ile düzelecek hastalıklardır. Bu kaşıntının en önemli nedeni alerji olup bu alerjinin çeşitlerine göre değişeceğini gözlemleriz. Bu alerji çeşitleri ise mevsimsel alerji, sürekli alerji olarak 2 kısım üzerine ayrılır.

Mevsimsel alerji; Yılın belli zamanlarında oluşan ve zaman zaman kaşıntı oluşturan bir alerjidir. Diğer bir adı ile bahar nezlesi olarak bilinmektedir. Bu nezle vücut polene tepki verdiğinde ortaya çıkar. Bu polenler insanları hep farklı etkiler.

Sürekli alerji; bu alerji yılın her süresinde devam eder. Bu alerjinin diğer adı da kapalı ortam alerjisi olarak da bilinir. Bu alerjinin ana sebeplerinden biri de ev tozudur. Ev tozunun yanı sıra mantar, küfü ve hayvan kepeği de göz kaşıntısı ortaya çıkarır.

Göz kaşıntıları bazı nedenlerden ortaya çıkar bu nedenler yabancı maddeler, göz kuruluğu, korneanın çizilmesi lensler ve göz enfeksiyonu gibi çeşitli nedenleri vardır. Bu nedenlere kısaca göz atalım.

Yabancı maddeler; Bir kirpik veya kirin gözde oluşturduğu kasıntı ve kısa süreli bir rahatsızlık verici maddedir. Göze giren yabancı madde için göz hemen tepki verir. Buda gözde sulanma, kızarma ve kaşıntı haline gelir.

Göz kuruluğu; gözü yağlamak, nemlendirmek için yeterli göz yaşı olmadığında göz kuruluğu meydana gelir. Bunun sonucunda ise gözde iltihap ve kaşıntılar ortaya çıkar.

Korneanın çizilmesi; Gözün ön kısmı olarak bilinen kornea çizildiği zaman göz büyük bir hasar alır. Bu sorun ise göze temas eden büyük bir cisim veya sert bir madde sonucunda ortaya çıkar. Bu çizik gözü her kapatmamızda rahatsızlık verir ayrıca iltihap ve kaşıntı nedeni olur.

Göz enfeksiyonu; Virüsler, mantarlar, bakteriler nedeni ile oluşur ve kaşıntı ortaya çıkarır. Bu enfeksiyonu gözün ön kısmı ve beyaz kısmını etkiler. Bu enfeksiyon gözün göz kapaklarını da etkiler. Göz enfeksiyonları lens kullananlarda daha sık görülmelidir.

Lensler; Lensler göz yüzeyinde kuruluğa neden olduğu için göz sıvıya muhtaç kalır ve kaşıntı yaratır.

Bu kaşıntı alerjilerinin tedavisi doktor muayenesi sonucun da doktorun verdiği ilaçları ve damlaları düzenli bir şekilde kullandıktan sonra göz kaşıntısı, göz kuruluğu, göz kızarıklığı gibi bütün sorunlar ortadan kalkmış olur. Hastalarımızın gözlerine temas ettikleri şeylere dikkat etmesi gerekmektedir. Dikkat etmediği sürece hastalığı küçük bir nedenmiş gibi gözüküp göz kaybına kadar ilerleyebilir bu yüzden ilaç ve damlaları düzenli bir şekilde kullanıp gözüne çok dikkatli bakması şarttır.
" } ] }