{ "title": "Göz Kayması", "image": "https://www.gozhastaliklari.gen.tr/images/goz-kaymasi.jpg", "date": "23.01.2024 04:35:44", "author": "Emrah Bulut", "article": [ { "article": "
Göz kayması, genel sağlık problemleri arasında görülmektedir. Göz sağlığının bozulmasında meydan gelen sıkıntılardan oluşur. Göz kayması gözlerin aynı hizada durmaması, tek olarak veya her iki gözün birden farklı bir yöne doğru bakması anlamına gelir. Her iki göz aynı anda tek bir nesneye odaklanamaz. Gözdeki kayma sürekli meydana gelebileceği gibi ara sıra belirtisine rastlanabilir. Örneğin, çocuk yorgun olduğunda ya da bir şeye çok yakından baktığı zaman göz kayması ortaya çıkabilir. Çocuklardaki göz kayması genellikle 1-4 yaş arasındayken teşhis edilir. Göz kayması nadiren 6 yaşın üstündeki çocuklarda sonradan göz kayması meydana gelebilir. Eğer böyle bir durum söz konusuysa hemen çocuğun doktoruna başvurulması gerekir.

Göz kayması, doğuştan olabilir ya da çocukta sonradan ortaya çıkabilir. Çoğu göz rahatsızlığının oluşmasında da göz kaymasının nedeni bilinmez. Öte yandan ailede göz kayması görülüyorsa, göz kayması oluşumunda genetik olarak göz kayması problemi daha yaygın olmaktadır. Çocuklukta tedavi edilmeyen göz kaymaları yetişkin kişilerde devam edebilir. Fakat bazen göz kayması oluşması yetişkin kişilerde sonradan göz kaymasının oluşmasına sebep olur. Yetişkin kişilerde sonradan meydana gelen şaşılık problemi genellikle çift görme şikâyetine yol açar. Her bir gözün çevresinde altı tane farklı kas fonksiyon gösterir ve bundan dolayı her iki göz birden aynı nesneye odaklanabilir. Göz kayması olan kişilerde kasların fonksiyonlarını yerine getirmediği bilinir. Bunun sonucunda ise bir göz bir nesneye bakarken, diğer göz farklı bir yere doğru döner ve başka bir yere odaklanır. Gözlerin farklı olan nesnelere odaklanması sonucu beyne her bir gözden farklı nesne şekli beyne ulaşmış olacaktır. Bu durum sonucunda beyinde karışıklık meydana gelmesi kaçınılmazdır. Çocuklarda beyin, daha zayıf olan, sorunlu olan gözden beyne ulaşan görüntüyü yok sayacaktır. Fakat beynin bu yöntemi görme sorunun hallolduğu anlamına gelmez. Aksine kalıcı olabilecek görme kusurlarına kapı açılmış olur.

Göz Kayması Neden Olur?
  • Felç belirtilerinin oluşması,
  • Gıda zehirlenmesinin meydana gelmesi,
  • Göz ve kas hastalıkları belirmesi,
  • Göz yaralanmaları ve buna bağlı olarak enfeksiyon oluşumu,
  • Görme kaybı meydana gelmesi,
  • Gözlük takılması gerektiği halde gözlük kullanmamaktan kaynaklı olarak beliren problemler,
  • Kalp ve damar rahatsızlıklarının belirmesi,
  • Herhangi bir göz hastalığı oluşması veya yaralanma nedeniyle görme kaybı yaşanması,
  • Hipertansiyon riskinin yüksek olması,
  • Kabuklu deniz hayvanı zehirlenmesi meydana gelmesi,
  • Sinir felçleri yaşanması,
  • Beyin hasarlarının meydana gelmesi,
  • Ciddi tümör oluşumları göz kaymasına neden olur.
  • Göz Kayması Tedavisi Nasıl Yapılır?

    Küçük çocuklarda ve bebeklerde göz kayması oluşumunun erken olarak fark edilmesi önemlidir. İleride oluşabilecek hem estetik hem de problemli görmeden meydana gelecek olan sorunların üstesinden gelinir. İşte bu nedenle çocuğun gözüyle ilgili olan belirgin bir sorun olmasa da bebeğin dünyaya gelmesinden hemen sonraki hem de bebeklik dönemindeki göz kontrolleri aksatılmamalıdır. Küçük çocuklarda göz kayması tedavisi genel olarak gözün kayma nedenine göre görme bozuklukları için gözlük, göz tembelliği varsa sorunsuz gözün kapama bandıyla kapatılması ya da ameliyat uygulanmasıyla yapılabilir. Ameliyat, en çok başvurulan göz kayması tedavisinin başında gelmektedir. Yetişkinlerde göz kayması ameliyatın yanı sıra gözlük, enjeksiyon ve göz egzersizleri de tedavi seçenekleri arasındadır.
    " } ] }