{ "title": "Göz Muayenesi", "image": "https://www.gozhastaliklari.gen.tr/images/goz-muayenesi.jpg", "date": "20.01.2024 09:25:52", "author": "merve ekmen", "article": [ { "article": "Göz muayenesi, Gözlerimiz 5 duyu organı arasından en önemlisidir çünkü bütün güzellikleri görmemizi sağlar. Öğrenme ve algılama yeteneklerimiz %90 oranda gözümüz karşılar ve vücudumuzun en karışık organı olan beyinden sonra en karışık organımız gözdür. Gözlerimizi tehdit eden birçok hastalık bulunmaktadır. Gözlerimizi sık sık düzenli bir şekilde muayene ettirmek çok önemli olmalıdır. Bütün göz hastalıklarında gözümüzdeki rahatsızlığa erken teşhis çok önemlidir ve erken teşhis sonucu hastamız gözünü kaybetmekten kurtulur. Gözümüze doğru teşhis son derece yüksek teknolojilerle yapılan geniş çaplı muayeneden sonra koyulur ve göz ile ilgili ciddi herhangi bir şikâyet olmasa bile olabilecek bütün olasılıklar incelenir ve hissedilmeyen olabilecek hastalar ortaya çıkabilir. Uzmanlar genellikle çocuklar için 1,3 ve 5 yaşlarında muayene çok önemlidir kesinlikle yapılmalıdır şeklinde vurgular yapmaktadır ayrıca yetişkinler de ise ayda bir muayene şarttır.

Geniş kapsamlı bir göz muayenesi sayesinde göz hastalıklarının yanında hayatı önem taşıyan beyin tümörleri, şeker hastalıkları gibi birçok hastalıkta erken teşhis edilebilir. Erken teşhis sayesinde bu hastalıklar ciddi bir yol açmadan engellenir ve tedavi edilir.

Geniş kapsamlı bir göz muayenesi en az 30 dakika sürüp en çok 45 dakika civarında devam eder. Muayene sırasında gözün içine göz damlası damlatılarak gözün iç kısımları incelenir. Göze görme keskinliğini ölçmek için testler yapılır. İnce detayları görme yeteneğinin ne kadar olduğunu ölçmek için giderek küçülen harf ve rakamlar test, sayesinde ölçülür. Bu aşamadan sonra gözlük muayenesi ortaya çıkar ve bu muayene gözümüzde oluşan kırma kusuru sayesinde ne kadar uzağı ne kadar yakını gördüğümüzü ölçer ve gözlük kullanıp kullanmayacağımız ortaya çıkar. Bu aşamadan sonra da göz kapakları kontrol edilir. Göz yaşı bezleri, göz etrafı, göz yolu boşaltım sistemleri tek tek incelenir ve bu aşamada atlatıldıktan sonra göz kaslarının durumunu öğrenmek için göz kasları testi yapılır. Gözdeki kaslar göz bebeğinin hareketini kontrol eder ve gözlerin panel durumunu ölçer. Şaşılık ve çift görme sorunu da göz kaslarına bağlı bir sorundur ve bu muayenede buna da yer verilmelidir. Bu aşamada sonuçlandıktan sonra da göz tansiyonunu kontrol etmek için otomatik yöntemler ile göz içi basıncını ölçeriz ve glokom hastalığının olup olmadığı ölçülür ve bunun erken teşhisi çok önemlidir. Daha sonra biomikroskobik muayene yapılır bu muayenede iris, kornea, retina tabakasının detayları ve lens düzeyleri incelenir ve göz dibi muayenesi ile devam edilir. Göz dibi muayenesi ise damla damlatıp göz bebeğini büyüterek yapılan bir muayenedir. Bu muayenenin amacı ise beyin tümörü, glokom, hipertansiyon, retina gibi çeşitli hastalıkları tarar ve olup olmadığına bakar.

Aylık yapılan göz muayenesi bu aşamalardan geçerek yapılır ve gözdeki hastalıkları ortaya çıkarır. Bu muayene sayesinde ortaya çıkan hastalıkların teşhisi koyulur ve tedavisine başlanır. Tedavi gerektirmeyen göz hastalıkları için gözlük, lens, damla ve ilaç gibi çözümlerde uygun olur.
" } ] }