{ "title": "Göz Nakli", "image": "https://www.gozhastaliklari.gen.tr/images/goz-nakli.jpg", "date": "18.01.2024 22:38:53", "author": "mustafa kaya", "article": [ { "article": "
Göz nakli, Göz nakli diye bir operasyon şekli yoktur. Göz küresinin yerinden alınarak yerine sağlam bir göz küresi nakledilmesi mümkün olmamaktadır. Tıp dilinde kornea nakli olan fakat halk arasında göz nakli diye bilinmektedir. Bugünkü şartlardaki teknoloji ve bilgilerle sadece kornea nakli yapılabilmektedir.

Kornea: Gözümüzün ön bölümünde bulunan kırıcılığı yüksek, kubbe şeklinde ve saat camı görünümlü saydam tabakadır. Korneanın görevi gözümüze gelen ışınları kırarak retina üzerine odaklanmasıdır. Korneanın hemen arkasında ise gözün rengini veren iris dokusu bulunmaktadır.

Kornea nakli, Herhangi bir sebepten ötürü saydamlığını kaybetmiş olan korneanın merkezinden yaklaşık olarak 8 mm çapında bir doku parçasını çıkarılması ve yerine sağlam saydam kornea dokusunun nakledilmesi işlemine denmektedir.

Kornea nakli hangi hastalara uygulanır?

Kornea nakli yapılacak hastanın kornea hariç diğer göz bölümlerinin sağlam olması gerekir. Özellikle retina tabakası ve optik siniri sağlam olmak zorundadır. Yani gözün bütünlüğü bozulmamış olmalıdır. Eğer arkadaki damar tabakası ve sinir tabakası işlev göremeyecek bir durumdaysa kornea nakli yapılmasının bir manası yoktur. Kalıtsal kornea hastalıkları; kornea tabakasının öne doğru sivrileştiği durumlarda, geçirilmiş keratitler delici kornea yaralanmalarından sonra, göz cerrahisi sonrası korneanın saydamlığını kaybettiği bu durumlar kornea nakli ile tedavi edilebilen ve olumlu sonuç alınan hastalıklardır. Kornea nakli sonrası gözün tekrar görme yetisini kazanabilmesi için, gözün damar ve sinir tabakasının zarar görmemiş olması gerekir.

Kornea reddi söz konusu olur mu?

Her organ naklinde olduğu bilindiği gibi kornea naklinde de reddetme söz konusudur. Kornea dokusu damarsız olduğundan bu oran yaklaşık %10-%20 arasındadır. Reddedilen korneanın yerine yenisi nakledilebilmektedir. Böyle durumlarda kornea ret oranı %50'leri bulmaktadır.

Kornea naklinde göz renginde değişme olurmuş?

Gözümüze rengini veren iris dokusu korneanın hemen arkasındaki dokudur. Ameliyat öncesi iris dokusunda bir sorun yoksa kornea naklinden sonra göz eski rengini almaktadır. Yani iris dokusunda bir zarar yoksa göz rengimizde bi değişiklik olmayacaktır.

Kornea bulunması

Ülkemizde yılda yaklaşık olarak 2000 kornea nakli gerçekleşmektedir. Bu kornealar İstanbul ve Ankara'da bulunan göz bankalarından temin edilmektedir. Gerek görüldüğü zaman yurt dışındaki göz bankalarından da kornea getirtilir. Hasta kornea nakli için müracaat ettikten bir ay sonra nakil işlemi gerçekleşir.

Kornea nakli olan hastaların dikkat etmesi gerekenler
" } ] }