{ "title": "Göz Neden Seyirir", "image": "https://www.gozhastaliklari.gen.tr/images/goz-neden-seyirir.jpg", "date": "19.01.2024 07:59:58", "author": "Selen Karadeniz", "article": [ { "article": "
Göz neden seyirir, göz kaslarındaki istem dışı kasılmalar göz seğirmesine neden olur. Daha çok üst göz kapağında meydana gelen göz seğirmesine tığ alanında mikokimi denmektedir. Bunu yaşayan kişiler biraz etkilense de fazla endişe edilmesine gerek yoktur. Düzensiz tek taraflı olan göz seğirmeleri birkaç dakika ya da daha uzun süreli devam edebilir. Uzun süreli olan göz seğirmelerinde miyop, astigmat gibi göz hastalıkları etkili olacağından, kişilerin bu açıdan değerlendirilmesi gerekir. Göz seğirmesinde en fazla etkili olan unsurlar stres, yorgunluk ve aşırı kafein tüketimidir. Bazen göz seğirmesi göz kapağını kapatacak seviyede bile olabilir. Göz seğirmesi her ne kadar halk arasında sağ göz seğirmesi iyi, sol göz seğirmesi kötü olarak nitelendirilse bile, gerçekte önemli bir soruna işaret edebilir. Bu yüzden insanların daha duyarlı olması gerekir.

Göz seğirmesi neden olur?

Stres: bu sorun insanların genel sağlığını direkt olarak etkiler. Bu nedenle göz seğirmesinin bir nedeni olarak kabul edilir. Yoğun çalışma ortamında, sınav dönemlerinde stres yaşayan bazı kişilerde göz seğirmesi olduğu belirlenmiştir. Stresin etkileri geçince, göz seğirmesi de sona erer.

Kafein ve alkol kullanımı: Kafein içeren içecekler, alkollü içecekler fazla tüketildiğinde merkezi sinir sistemi etkileneceğinden, göz seğirmesi etkisi ortaya çıkabilir. Bunların azaltılması ve alınan su miktarının yükseltilmesi yararlı olur.

Vitamin ve mineral eksikliği: Vücutta magnezyum eksikliği olduğunda, göz seğirmesi daha fazla olabilir. Bu nedenle göz seğirmesi olanlar basit bir kan testiyle magnezyum oranına baktırmalıdır. Bu durumda ıspanak, badem gibi magnezyum bakımından zengin besinler tüketilmelidir. B12 ve D vitamini eksikliklerin de göz seğirmesine neden olabilir.

Göz kuruluğu: bu özellikle bilgisayar karşısında uzun süre kalmaktan, lens kullanmaktan, bazı ilaçların yan etkisinden oluşabilir. Bu göz seğirmesine neden oluyorsa, hemen tıbbi destek alınmalıdır.

Göz yorgunluğu: Belli bir yere odaklanma, bilgisayar karşısında fazla kalma, güneşe gözlüksüz çıkma, fazla kitap okuma gibi farklı sebeplerden ortaya çıkabilen göz yorgunluğu, göz seğirmesi nedeni olabilir. Bu durumda gözlerin dinlendirilmesi tavsiye edilir. Çalışmaya ara verilmeli, gözler miyop ve astigmat bakımından değerlendirilmelidir.

Göz alerjisi: Alerjik maddeler gözlerdeki kasılma ve seğirme nedeni olabilir. Bu durumda doktor önerisiyle göz damlası ve antihistaminik ilaçlar kullanılabilir.

Bazı ilaçlar ve hastalıklar: Göz seğirmesi düzenli bir ilaç kullanımı sırasında oluyorsa, ilaçların yan etkisi incelenmelidir. Bazen hastalık habercisi olabilen göz seğirmesi, özellikle MS, nörolojik hastalıklar, Parkinson hastalığı söz konusu olduğunda ortaya çıkabilir. Gözlük takan kişilerde göz seğirmesi yaşadıklarında, mutlaka göz numaralarını kontrol ettirmelidir.

Göz seğirmesi kişilerde 1 haftada geçmezse, göz kapağı kapanırsa, gözle birlikte yüzde başka alanlarda seğirme olursa, üst göz kapağında sarkma oluştuysa, özellikle geceleri fazla göz seğirmesi olur, gözde çapaklanma gibi etkiler ortaya çıkarsa, ihmal edilmeden bir göz doktoruna gidilmelidir. Bazen masum sebeplere dayanan göz seğirmesi, bazen ciddi sorunlara işaret edebilir.
" } ] }