{ "title": "Göz Seyirmesi", "image": "https://www.gozhastaliklari.gen.tr/images/goz-seyirmesi(1).jpg", "date": "20.01.2024 11:58:55", "author": "İncegül Berrin Ekmen", "article": [ { "article": "
Göz Seğirmesi, Göz kaslarının istem dışı kasılmasıdır. Çoğunlukla üst göz kapaklarının birinde seğirme hissedilebilir. Tıp dilinde göz seğirmesi 'miyokimi' olarak adlandırılır. Göz seğirmesinin çoğu kez endişe oluşturacak bir sebebi yoktur. Mevsimsel alerji ve yorgunluk gibi faktörler göz seğirmesinin meydana gelmesinde oldukça yaygın nedenlerdir. Bu tek taraflı ve düzensiz kasılmalar kimi zaman birkaç dakika içinde kendiliğinden geçer, kimi zamanda günlerce ya da aylarca devam ettiği görülür. Fakat uzun süren seğirmeler ihmal edilmemelidir.

Stres, yorgunluk ve kafein çabuk sonlanan göz seğirmelerinde başlıca nedenlerdendir. Daha uzun ve daha ciddi seğirmelerde ise gözün kornea tabakasında ya da göz kapağının iç yüzeyinde tahriş veya iltihaptan şüphe duyulur. Bu tip seğirmeler zaman içinde göz kapağının kapanmasına sebep olur. Çoğu kez rahatsızlık veren ve uzun zamanda süren bu sebebi bilinmeyen seğirmeler göz kapağının kapanmasına da yol açabilir.

Göz Seğirmesi Neden Olur?

Stres: Stresin vücudumuzda etki göstermediği hemen hemen hiçbir yer bulamayız. Yoğun iş ya da sınav dönemlerinde stres sebebi ile göz seğirmesi sık rastlanır. Bu tarz göz seğirmeleri bir hafta kadar bir sürede kişiye rahatsızlık verebilir. Stres ile başa çıkabilmeyi öğrenmek göz seğirmesine ya da benzeri stresin etki gösterdiği sağlık sorunlarının hafiflemesine yardımcı olur. Yoğa ya da meditasyon yapmak, vücudu dinlendirmek, kafanızı dinlendirecek, rahatlatacak çeşitli aktiviteler de bulunmak iyi bir çözüm yolu olabilir.

Alkol, kafein: Alkol veya kafein içeren çay ve kahve benzeri içecekleri çok aşırı tüketmek merkezi sinir sistemini olumsuz yönde etkileyerek başka belirtilerin yanı sıra göz seyimesine de sebep olabilir. Bu durumda kafeinli ya da alkollü içecekleri yeterli düzeyde almak ve bol bol su su tüketmek seğirmeyi engellemede işe yarayabilir.

Vitamin ve mineral eksiklikleri: Göz seğirmesine sebep olan en yaygın düzensiz beslenme belirtisi magnezyum eksikliği olarak belirtilir. Basit bir kan testi uygulaması ile vücutta bulunan magnezyum seviyesinin yeterli olup olmadığına bakılabilir. Eğer kişide magnezyum eksikliği söz konusu ise badem ya da ıspanak gibi magnezyum yönünden zengin besinler tüketebilir veya Uzman bir kişiye başvurup magnezyum destek ürünlerinden takviye alınabilir. Magnezyum dışında vücuttu kalsiyum emilimini olumsuz şekilde etkileyen D vitamini eksikliği ve bunun yanında B12 vitamini eksikliği de göz seğirmelerin de etkili bir rol oynar.

Göz kuruluğu: Bilgisayar ekranına uzun süre bakmak, lens kullanmak, ileri yaş ya da bazı ilaçların yan etkileri nedeni ile göz kuruluğu şikâyeti meydana gelebilir. Göz kuruluğu da göz seğirmesine yol açtığı belirtilen sebepler arasındadır. Göz kuruluğunu ortadan kaldırmak için Uzman bir kişiye başvurup çeşitli tedavi çözümleri alınabilir.

Göz yorgunluğu: Güneşli günlerde güneş gözlüğü takmamak, bilgisayar başında ya da diğer küçük ekranlara odaklanarak uzun süre zaman geçirmek, kitap ve benzeri şeyleri okurken gözleri fazla yormak veya göz bozukluğu gibi sebeplerden dolayı meydana çıkan göz kasları yorgunluğu, göz seğirmesinin başlıca nedenleri arasındadır. Ara sıra çalışmalara ara vermek, bilgisayar ekranına uzun süre bakmamak göz kaslarının dinlenmesine yardımcı olur ve göz seğirmesinin önüne geçer.

Göz alerjisi: Göz alerjisi olan kişilerde mesela toz alerjisi benzeri alerjilerin gözleri etkilemesi ve bu neden ile gözde kasılmalar oluşması mümkündür. Uzman kişinin vereceği göz damlaları ya da antihistaminik ilaçlar sayesinde gözdeki seğirmesi engellenebilir.

Görme kusurları: Hipermetrop, miyop ya da astigmat gibi görme kusurları olan kişilerde, gözlük numaralarının değişmiş olması veya bu kusurlardan birinin kişide yeni çıkıyor olması göz seğirmesine sebep olabilir. Göz seğirmesinin göz kusurlarından kaynaklanıp kaynaklanmadığını öğrenmek için bir göz doktoruna başvurulması gerekmektedir.

İlaçlar: Düzenli olarak ilaç kullanmaya başlamanız ile göz seğirmesi aynı zamana denk geliyor ise kullanılan ilaçlarla göz seğirmesinin arasında bir ilişki olabilmesi oldukça yüksektir. Böyle bir yan etkiden şüphe duyulduğu zaman kullandığınız ilacı isteğinize göre bırakmayın ve ilk önce ilacı size reçete eden doktorunuza başvurun.

Bazı hastalıklar: Göz seğirmesi bazı hastalıkların çoğunlukla başlangıç aşamasındaki belirtilerden birisi olabilir. Vücut direncinin azaldığı durumlarda kendini gösteren bu seğirmeler Parkinson hastalığı, MS hastalığı, Tourette sendromu, nörolojik ve hipeglosemi birtakım rahatsızlıkları haber veriyor olabilmektedir.

Göz Seğirmesi Nasıl Geçer?

Çoğu durumlarda göz seğirmesinin neden oluştuğu bilinemeyebilir ve çoğunlukla göz seğirmeleri kısa sürüp kendiliğinden geçtiği için bu durumda modern tıbbın yoğun araştırmaları olduğu pek söylenemez. Göz seğirmesini engellemenin yolu kasılmayı durdurmaktan geçer. Bunun içinde soğuk veya sıcak kompres işe yarayabilir. Göz kompres, seğirmeye sebep olan aktif sinirin yatışmasını sağlayabilir. Göz seğirmesini engellemek için bir de tonik içilmesi önerilebilir. Tonik alkol içermez ve soda benzeri bir tür içecektir. İçinde bulunan kinin maddesinin göz seğirmesini engelleyebilme etkisi vardır. Göz seğirmesini engellemek için en etkili yöntem, göz seğirmesinin sebebini bilmekten geçer." } ] }