{ "title": "Göz Tansiyonu Belirtileri", "image": "https://www.gozhastaliklari.gen.tr/images/goz-tansiyonu-belirtileri.jpg", "date": "20.01.2024 09:30:31", "author": "Selen Karadeniz", "article": [ { "article": "
Göz tansiyonu belirtileri, göz tansiyonu farklı türlerde ortaya çıkan bir sorundur. Bunların klinik görünümü farklı olduğu gibi, tedavileri de farklıdır. Göz tansiyonu türleri genellikle açık açılı olduğu için, hastalarda belirgin şekilde belirtilere sebep olmaz. Bu nedenle göz tansiyonunun erken aşamada teşhis edilmesi oldukça zordur. Hastaların görme sinirinde hasara neden olduğundan, görme alanında kör noktalar ortaya çıkar. Bundan sonraki aşamada borudan bakar gibi, etrafta olan cisimler adeta görünmez hale gelirler. Bunun ilerisinde hastaların borudan görüş yeteneği de kaybolur. Göz tansiyonu türlerinden olan kapalı açılı glokom rahatsızlığında, ışıkların etrafında renkli halkalar, kızarıklık, ağrı, bulanık görme, bulantı ve kusma gibi belirtiler ortaya çıkar. Bu göz tansiyonu daha çok hipermetrop hastası olanlarda görülür. Türlerine göre göz tansiyonunun verebileceği belirtileri birlikte inceleyelim.

Düşük ya da normal tansiyonlu glokom belirtileri nelerdir?

Hastalarda göz içi basıncı normal olduğunda, hastalarda sinir hasarıyla birlikte görme kaybı meydana gelebilir. Bu durumdaki hastalarda başka bir belirti ortay çıkmaz. Göz içi basıncının %30 oranında düşürülmesi halinde, hastalığın ilerlemesi yavaşlatılabilir. Fakat bazen düşük kan basıncına rağmen, hastalığın ilerlemesine engel olunmaz.

Açık açılı göz tansiyonu belirtileri nelerdir?

Bu tür göz tansiyonu kronik şekilde yavaş ilerleme gösterir. Hastaların genellikle iki gözünü birden etkiler. Ağrıya neden olmadan, sinsi bir ilerleme gösterdiğinden, hastalar bu rahatsızlığı fark etmeden etkisine girerler. Herhangi bir belirti göstermediği için, riskli kişilere düzenli şekilde göz muayenesi yapılması tavsiye edilir.

Kapalı açılı göz tansiyonu belirtileri nelerdir?

Bu göz tansiyonunda hastaların göz içi basıncında ani yükselmeler meydana gelir. Bu etki gözde sulanma, bulanık görme, ağrı, kızarıklık gibi belirgin etkilere neden olur. Görüş sırasında renkli halkalar olur, bulantı ve kusma etkisi görülür. Televizyon seyrederken hastaların göz çevresinde ağrı olur. Sabah kalkınca belirgin baş ağrıları çekilir. Bu belirtilerin görülmesi halinde, hastaların acilen sağlık kuruluşuna gitmesi gerekir. Müdahale edilmediği zaman hastalarda 1-2 gün içinde körlük etkisi gelişebilir.

Konjenital göz tansiyonu belirtileri nelerdir?

Bu göz tansiyonu doğuştan yeni doğan bebeklerde görülür. İlk anda herhangi bir belirti olmadığından, ilerledikten sonra bebeğin gözündeki büyümeyle tespit edilebilir. Bu bebeklerde ışığa bakamama, gözlerde sulanma gibi etkiler izlenir. Tedavin edilmediği zaman, gözde saydam tabakada bulanıklaşma, beyazlaşma etkisi olur. Göz kapaklarında spazm olur, göz tansiyonu yükseldikçe göz küresi de büyür. Eğer tek gözü etkilerse teşhisi de kolay olur. Hastalığın ilerlemesi halinde, görme duyusu kaybedilir. Bazı hastalar ameliyat edilse de inatçı bir rahatsızlık olduğundan yeniden göz tansiyonu yükselebilir. Bu göz tansiyonu ilerleme gösterdiğinde, belirgin şekilde belirtiler ortay çıktığından daha kolay teşhis edilebilir.

Diğer sebeplerden kaynaklanan göz tansiyonu belirtileri nelerdir?

Değişik hastalıklara bağlı ortaya çıkan ikincil göz tansiyonunda gözlerde bulanıklık, sulanma ve ağrı ortaya çıkabilir. İleri aşamadaki katarakt, tümörler, gözlere uygulanan cerrahi girişimler, şeker hastalığı, göz yaralanması gibi durumlarda herkes göz muayenesini ihmal etmemelidir.
" } ] }