{ "title": "Göz Tembelliği Ameliyatı", "image": "https://www.gozhastaliklari.gen.tr/images/goz-tembelligi-ameliyati.jpg", "date": "19.01.2024 03:13:16", "author": "ilyas sezgin", "article": [ { "article": "Göz Tembelliği Ameliyatı, göz tembelliği gözlerimizin birinde veya ikisinin de birlikte görmede zorlanma ve bulanık görmenin gerçekleşmesi ile oluşur. Beş duyu organımızdan biri olan görme, doğumdan itibaren yaşımız ilerledikçe beynimizin gelişmesine bağlı olarak orantılı bir şekilde görmemizde kalite ve ayrıntılı bir şekilde görme alanları artarak gelişmektedir. Göz tembelliği de bu orantılı bir şekilde bir veya iki gözümüzde gelişmemesi sonucu oluşan hastalıktır. Göz tembelliği, normal olarak gözlerimizde hiçbir sorun yokmuş olarak görünse de bulanık görme ve görme alanı dar olan bir görme kaybına neden olur. Bundan dolayı göz tembelliğinde erken teşhisin oldukça önemli yeri vardır. Erken teşhis ile gerekli tedavileri gerçekleştirilerek beynimizle orantılı şekilde gözümüzde gelişmesini gerçekleştirilebilir. Göz tembelliğin sırasıyla tedavi aşamaları vardır. Direkt olarak cerrahi müdahale gerçekleştirilmez. Bundan dolayı göz tembelliğinin sırasıyla tedavi yöntemlerini ayrı başlıklarda açıklayacak olursak;

Göz Tembelliği Ameliyatı Öncesi Uygulanan Göz Kapama Metodu

Göz ameliyatı gerçekleşmeden önce göz tembelliği olan hastalarda ilk olarak uygulanan yöntemdir. Göz tembelliğinde ilk olarak göz kapamanın uygulama sebebi ise mümkün olduğunca gözleri cerrahi müdahaleye tabi tutmamaktadır. Göz kapama yöntemi ile gözleri dinlendirmektir. Yani gözleri kapatarak ve göz kapama sırasında belirli bir diyet uygulanarak gözleri hem dinlendirme ve yeterli vitamini sağlayarak gözlerin çalışmasını sağlamaktır. Bu yöntem gözlerin sırasıyla birini kapayarak devir daim yapılarak gözleri pamuk veya bezle kapayarak gözleri ışınlardan koruyarak fazla yorulmasına izin vermemektir. Göz kapama süresi hastanın yaşına orantılı olarak belirlenir.

Göz Tembelliği Ameliyatı Öncesi Uygulanan Göz Ortoptik Metodu

Göz tembelliği ameliyatı gerçekleşmeden önce gözlerde bir nevi fizik tedavi gibi gözler için hastane ortamında gözlerin çalışması için uygulamalar gerçekleştirilir. Bir nevi oyunlar gibi düşünülebilir. Fakat gözlerin çalışması için hastanın durumuna göre seans adedi belirlenir ve her seans ortalama 45 dakika sürmektedir ve seans sonrasında tekrardan hastanın görme alanı ve gözlerindeki bulanıkların durumuna göre testler yapılır. Testler sonucunda olumlu sonuç alınmışsa tekrardan seanslar ve uygulamalar artırarak gerçekleşir ve bu şekilde tedavisi gerçekleşmiş olur.

Göz Tembelliği Ameliyatı Öncesi Uygulanan Görsel Terapi Metodu

Göz tembelliği ameliyatı öncesinde hastaların göz tembelliği sorunun dereceleri ve durumu tespit edilir. Hastada ilk olarak sorunun boyutu tespit edilir ve sonrasında hastalara farklı egzersizler yapılır. Bu egzersizler bilgisayar programları ve başka türlü teknik aletlerle gözlerin çalışmasını sağlanır. Özellikle bu yöntem 3 boyutlu görme sorunu olanlarda başarılı sonuçlar alınmıştır. Görme alanları daha da genişleterek hastanın daha net görmesi sağlanır. Gözlerdeki bulanıklar giderilmeye çalışılır. Uygulanan yöntemlerle gözlerin çalışması sağlanır ve göz tembelliği giderilmeye çalışılır. Hastane ortamında teknik aletlerle yapılan tedavilerin seansları ve seans süreleri hastanın göz tembelliğindeki problemin derecesine göre belirlenir ve doktor kontrolünde gerçekleştirilir.

Göz Tembelliği Ameliyatının Gerçekleştirilmesi

Göz tembelliği ameliyatı günümüz gelişen teknoloji ve buna bağlı olarak gelişen tıp ile gözlerde hiçbir cerrahi müdahaleye maruz kalmadan ameliyat gerçekleştirilir. Göz tembelliği ameliyatı ise \"neurovision\" yöntemi ile beynimizin uyarıcı sistemlerine görmeyi öğretmeyi sağlanarak yapılır. Yani göz tembelliği hastalığını kısaca gözden geçirecek olursak; göz tembelliği, görülen alanın daralması ve gözlerin beynimize gönderdiği uyarının kısıtlı olmasından dolayı görmede sıkıntı yaşamaktayız. Bundan dolayı gözlerin uyarıları göndermesi için tedavi gerçekleşir ve hiçbir cerrahi müdahaleye maruz kalmadan bilgisayar ortamında gerçekleşir. Bu tedavi yöntemi en son uygulanır. Yani yukarıda belirtmiş olduğumuz tedavilerden sonuç alınmadığı takdirde son çare olarak uygulanır. Hatta genel olarak 10-50 yaşları arasındaki bireylere uygulanır. Çünkü 10 yaşından sonra gözde tembelliğin iyileşmesi zorlanır. Beynimizin gelişmesine bağlı olduğundan göz tembelliği belli yaştan sonra tedavisi zorlanır ve bu tedavi genel olarak ileri yaşlardaki hastalar için uygulanır.
" } ] }