{ "title": "Göz Titremesi", "image": "https://www.gozhastaliklari.gen.tr/images/goz-titremesi.jpg", "date": "19.01.2024 09:59:43", "author": "tuğba arslan", "article": [ { "article": "
Göz Titremesi, Bir diğer ismi de nistagmus olan göz titremesi gözlerimizin istemsiz olarak daire şeklinde hareket etmesi anlamına gelmektedir. Bu göz titremesi olayı genellikle doğuştan genetik olarak meydana gelmektedir. Göz titremesinin yavaş evresi; hasta, nesneye bakmayı sürdürürken gözlerin kaymasıyla oluşumaktadır ve göz titremesinin hızlı evresi de gözlerin ani ve hızlı şekilde kayıp yerlerine geri dönmesiyle meydana gelmektedir. Göz titremesi yani nistagmus denilen durum yatay olarak, bir yandan diğer yana hareketler ile ya da dikey olarak, yukarıdan aşağı hareketler ile veya dairesel hareketler ile olabilmektedir. Göz titremesi olayı herhangi bir nedenden dolayı değil, herhangi bir neden yokken meydana gelmektedir ve genel olarak kişinin görüş gücünü etkilememektedir. Bunun yanı sıra göz titremesi tek bir sebeple oluşan bir olay değildir ve bu herhangi bir hastalığın belirtisi de olabilmektedir. Göz titremesi başın arka tarafında bulunan beyinciğin zarar görmesi, iç kulaktaki labirent şeklinde olan bölgenin zarar görmesi, doğuştan gelen kalıtsal rahatsızlıklar ya da zehirlenme ile ortaya çıkabilmektedir. Bu sebeple de göz titremesi olan kişilerin bir doktora başvurmaları ve bu göz titremesine sebep olan nedenin bulunup tedavi edilmesi gerekmektedir.

Tedavi Yöntemleri ve alınacak Önlemler: Görme belli yöne bakışta daha iyi olmaktadır ve bu sebeple de hastalarda baş pozisyonu gelişebilmektedir. Göze bağlı olan göz kaymasının hangi sebeple olduğu konusunda göz doktoruna başvurulmalıdır. Göz kayması tedavisinde gözlük takılması, kontak lens, lasik ameliyatı, ile şaşılık ameliyatı gibi tedavi yöntemleri kullanılmaktadır. Bu tedavi yöntemleri ile hastanın şikâyetleri azaltılabilmektedir ancak tamamen bir iyileşme sağlanamayabilmektedir.

Nistagmus rahatsılığı olan kişilerin görmesinin arttırılması, prizmatik cam ile gözdeki titremenin en az olduğu noktaya bakılmasının sağlanması, teleskopik gözlükler ile görmenin arttırılması gibi yöntemler ile göz titremesi azaltılabilmektedir. Ayrıca, göz titremesi olan kişi sınıfta, iş ortamında ya da evde göz titremesinin en az olduğu yerde oturmalıdır.
" } ] }