{ "title": "Göz Tümörü", "image": "https://www.gozhastaliklari.gen.tr/images/goz-tumoru.jpg", "date": "21.01.2024 13:55:41", "author": "Emrah Bulut", "article": [ { "article": "
Göz tümörü, genel olarak bebeklik çağlarında daha çok beliren göz problemleri arasında olmaktadır. Bu gibi göz problemleri oldukça can sıkıcı bir durumdur. Tümör, kitle olarak oluşum gösteren belirtilerdendir. Halk arasında tümör denildiğinde akla ilk gelen şey kanser olmaktadır. Fakat tümör daha geniş kapsama sahip olan bir tabir alarak iyi huylu olan kitlelerden meydana gelmektedir. Göz bölgesinde iyi huylu kitlelere sık sık rastlanmaktadır. Göz tümörü belirtilerinden bazıları kesin tanı olarak belirir bazıları da estetik durumunda ortaya çıkar. Bazı göz tümörleri ise takip altına alınır. Fakat kötü huylu bir tümör oluşum gösteriyorsa eğer estetik kaygıların ikinci plana bırakılarak tedavi planının uygulanması gerekmektedir. Göz tümörüne bağlı olarak gerçekleşen göz kanseri tedavileri gözde oluşan tümörün cinsine göre ve oluşan kısma göre değişiklik göstermektedir. Oluşum gösteren bazı göz tümörleri tedavi bile gerektirmez. Diğer tümörler ise tıbbi tedavi ya da radyasyon tedavi olarak işlem görür. Tümör gözü tahrip edecekse cerrahi uygulama uygulanması kaçınılmaz olacaktır.

Göz tümörü, genel olarak çocuklarda daha sık görülür. Bebeklerde çok sık olarak görülen, ciddi olan göz tümörü Retinoblastom olarak görülür. Retinoblastom çocukluk döneminin en yaygın olarak görülen ve kötü huylu olarak oluşan göz tümörüdür. Genetik olarak aileden geçişi söz konusu olmaktadır. Ailevi ve sporadik olmasıyla meydana gelir. Göz bebeğinde beyaz pupilla yani lökokori adı verilen kızarıklık oluşumu gözde kayma gibi belirtilerle meydana gelebilir. Bu oluşumlar genel olarak her iki cinste görülebilir. Göz tümörü vakalarının çoğu çocuklarda üç yaşından önce belirgin hale gelir. Tümör irsi olarak yani kalıtsal bir şekilde meydana gelebilir ya da kalıtsal olmayabilir. Göz tümörü belirtileri farklı belirtiler olarak ortaya çıkar. Şaşılık oluşumu şeklinde oluşabilir. Bu nedenle şaşılık şikâyeti olan kişilerin vakit kaybetmeden göz hastalıkları uzmanına muayene ettirilmesi gerekmektedir. İhmal edilmiş olan vakalarda göz etrafı dokularında şişme meydana gelir, gözün öne doğru şişmesi şeklinde bazı belirtiler görülebilir.

Göz tümörü oluşumları genel olarak iyi huylu olan ve oldukça zararlı olan cinslerde belirti göstermektedir. En önemli göz tümörleri: Retinoblastom: Bebeklik döneminde ve çocuklukta oluşan bir tümör olarak bilinir. Genellikle tek gözde veya her iki gözde göz bebeğinin beyaz görünmesi gibi belirtilerle oluşum gösterir. Çocuğun gözünde şaşılık oluşturması bir başka belirti olarak görülür. Bu hususta oluşan göz tümörü tedavisinde kemoterapi uygulaması, enükleasyon uygulaması yani gözün ameliyatla alınması, radyoterapi yani ışın veya radyoaktif plak tedavisi, lazer tedavisi, kriyo yani dondurma tedavisi gibi tedavi yöntemleri bulunmaktadır. Uveal melanoma: Genel olarak 60 yaş ve üstü kişilerde meydana gelmesi daha fazla olarak görülür. Bu tümörün ortaya çıkış şekli iris üzerinde belirmesi bir leke ya da bir gözde iris renginde değişiklik oluşmasıdır. Bazen rutin olarak yapılan göz muayenesinde şans eseri olarak görülür. Tedavide cerrahi ve plak radyoterapi uygulamaları gerçekleştirilir. Gözün metastatik tümörleri: En fazla olarak rastlanan görme bozukluklarıyla kendini gösterir. Bayanlarda meme kanseri, erkeklerde akciğer kanseri göz tümörü oluşumuna en fazla etki eden kanser türleridir.
" } ] }