{ "title": "Göz Yanılması", "image": "https://www.gozhastaliklari.gen.tr/images/goz-yanilmasi.jpg", "date": "19.01.2024 00:37:21", "author": "Emrah Bulut", "article": [ { "article": "Göz yanılması, genellikle karşımıza çıkan bir nesneyi yanlış olarak algılamamızdan kaynaklı olarak meydana gelmektedir. Karşınıza gelen bir objeyi tanımak göz açısından bir hayli işlem gerektirir. Objenin tanınması, objenin görüntüsünün gözün arkasına değinmesi, yansıyan nesnenin görüntüsü oradan beyne ulaşması, beyinde bunun işlemi ne olduğu hafıza merkezlerinden geri alınması ve o nesnenin tanımlamasına olanak sağlamaktadır. Bu işlem görme ve renklerin tanımlanmasıyla meydana gelir. Bütün cisimler oluştuklarında gerçek rengi siyahtır. Cisimlerin üzerine ışık vurduğunda ışığın yansımasına bağlı olarak renklerin oluşması gerçekleşir. Renkler birbirlerinin etkisiyle değişiklik meydana getirerek oluşur. Genel olarak bilinen üç gerçek renk vardır. Bu renkler; kırmızı, yeşil ve mavi olarak bilinir. Oluşan bütün renkler bu renklerin birleşmesiyle meydana gelir. Bu renklerin birleşimi havada ve atmosferde oluşan yoğun ışığın etkisinden dolayı değişim göstererek göz yanılması oluşturur. Görülen nesnelerde bazı şekil değişikliği yaşanır ya da renklerin karışmasıyla bizler bu durumu o şekilde algılarız. Göz yanılması her an her saniye gerçekleşecek bir durum olmamaktadır. Göz yanılması olması için ortamdaki durumların değişiklik oluşturması gereklidir. Örneğin yolda giderken yolun üzerinde buhar görülmektedir fakat orada herhangi bir şey yoktur. Gelen ışık gri olan zemine yansımasından dolayı sanki orada su buharı oluşmuş gibi belirir işte oluşan bu durumda göz yanılması olarak beyin tarafından algılanır.

Göz yanılması gerçekleştiği vakit kişiler sanki bir değişikliğe uğramış gibi belirti verirler. Fakat birkaç saniye sonra durum anlaşıldığında gerçekleşen belirtinin ne olduğunu kişiler algılayarak göz yanılması olduğu kanaatine varırlar. Görmek oldukça kompleksli bir durum olmaktadır, bu durum genellikle yanılgı oluşturan hususların belirmesine neden olur. Görmek o kadar önemli değildir fakat görülen nesneyi algılamak kesinlikle önemlidir. Görülen bir nesnenin ne olduğunu algılamak oldukça önemli olan beyin fonksiyonlarının yerine getirilmesi işlevi olmasıyla bilinir. Gözün eriştiği şeylerde bazen göz yanılması, ışık yansıması belirtisi, renklerin karmaşıklık oluşturması ve atmosferde oluşan yoğunluğa bağlı olarak yanılmalar meydana gelir.

Göz yanılmasına örnek verecek olursak eğer, İstanbul boğazında oturan bir kişi kıyıyı izlerken bir anda kıyının kendine çok yakın olduğu hissine kapılır. Aradan bir iki gün sonra o kişi tekrar gittiğinde karşı kıyıyı çok zor görür. Bütün bu oluşumlar havanın yoğunluğu içindeki ve bizlerin görme işlevimizin birbiriyle çelişmesi sonucunda meydana gelir. Oluşan mesafeler sürekli aynıdır. Fakat insanlar yanılma olarak daha yakın ya da daha uzak olarak görürler. Eğer kişide herhangi bir görme bozukluğu yoksa normal olarak görme işlevini yerine getiriyorsa bir ışık yansıması ışıktaki renklerin birbirine karışması bir anda sanki orada olmayan bir şeyi görür hissi oluşturur. Bu gibi durumlar göz yanılması olarak bilinir. Göz yanılması ile halüsinasyon adı verilen beynin üretmiş olduğu görüntüleri karıştırmamak gereklidir. Çeşitli ilaçlarla ya da çeşitli hastalıklarla beyinde meydana gelen birtakım görüntüler sanki görsel olarak oluşmuş gibi algılanır. Özellikle uyuşturucu kullananlarda bu oluşum oldukça fazla görülür. Göz yanılması, görme yanılması olarak beliriyorsa eğer sağlıklı gözlerde meydana gelen bakılan noktaya ana ya da hava şartlarına göre değişkenlik gösteren bir olay olarak bilinir.
" } ] }