{ "title": "Gri Göz", "image": "https://www.gozhastaliklari.gen.tr/images/gri-goz.jpg", "date": "20.01.2024 03:49:36", "author": "hülya ellikçi", "article": [ { "article": "Gri göz, çok nadir olarak rastlanan bir göz rengidir. Bu göz renginde gümüşi gri rengine rastlamak mümkün olduğu gibi hafif yeşil desenleri görebilmek ya da çok açık bir mavi rengine rastlamak da mümkündür. Bu göz renginde iriste bulunan iki pigmentten biri olan melanin pigmentinin çok az olduğunu görülmektedir.

Göz renginin ortaya çıkması üzerinde tek genin etkili olduğunu söyleyebilmek mümkün değildir. 16 genin göz renginin oluşması üzerinde etkisi olduğu düşünülmektedir. Göz sklera, koroid ve retina adı verilen üç dokudan oluşmaktadır. Göze rengini veren iris tabakası ise koroid ve retinadan oluşmaktadır. Koroid içerisinde bulunan pigmentlerin sayısına bağlı olarak göz renklerinin değişik olması söz konusu olmaktadır.

İriste bulunan melanin pigmentinin dağılımı ve yoğunluğu göz renginin belirlenmesi üzerinde etkin bir rol oynamaktadır. Gri göz rengine sahip bir gözün iris tabakasında bulunan melanin pigmentinin çok az olması söz konusudur. Genel olarak göz renginin melanin, lipokram ve gözdeki bağ dokusunun kırılma ve ışığı saçma özelliklerine bağlı olarak kişiden kişiye değişiklik gösterdiği görülmektedir.

Göz renginin belirlenmesinde anne ve babanın göz renginin kalıtsal özellikleri etkili olduğu gibi daha eski ataların göz renkleri de etkili olmaktadır. Renkli gözlere sahip olan iki kişinin çocuğunun kahverengi gibi renklere sahip olması da mümkün olmaktadır. Bunda genlerden hangilerinin baskın olarak çocuğa taşındığının etkisi bulunmaktadır.
" } ] }