{ "title": "Protez Göz", "image": "https://www.gozhastaliklari.gen.tr/images/protez-goz.jpg", "date": "21.01.2024 07:25:38", "author": "hülya ellikçi", "article": [ { "article": "Protez göz doğuştan gözü olmayan ya da cerrahi olarak gözü alınmış olan hastalara estetik amaçlı olarak uygulanan protezler olarak bilinmektedir. Sanıldığının aksine bu protezlerin görme fonksiyonuna herhangi bir katkısı olmadığını belirtmek gerekir.

Protez göz takılması sırasında ilk olarak göz yuvasının protez için hazır hale getirilmesi gerekmektedir. Bunun için de gözün alınması sırasında göz yerine bir bilye yerleştirildiği ve birkaç hafta sonra da protez için göz yuvasının kalıbının alınarak protezin hazırlandığı görülür. Daha sonra protez göz göz yuvasına yerleştirilir ve protezin yuvadaki duruşuna göre üzerinde son rötuşlar yapılır.

Protezin hazırlanma süresine bakacak olduğumuz zaman göz yuvasının kalıbının alınmasından sonra birkaç gün içerisinde protez gözün hazır hale geldiği görülmektedir. Bu aşamanın ardından protezin son halini alana dek birkaç kez protez uygulamasına gelinmesi gerekebilmektedir. Her ne kadar göz alınarak yapılan protezden bahsedilmiş olsa da kimi durumlarda da göz alınmadan protezin uygulandığını görebilmek mümkündür. Normal olandan küçük olan gözlerde protezin hastanın kendi gözü zerine uygulanması söz konusu olabilir. Böyle bir uygulamanın gerçekleştirilip gerçekleştirilemeyeceğine ise göz doktorunun kendi karar verebilmektedir.

Kişinin doğuştan gözünün olmaması ya da gözün görme fonksiyonu yok denecek şekilde küçük olması durumunda mutlaka protez takılması gerekmektedir. Bu hastaların göz hacmi küçük olduğundan dolayı yüz kemiklerinin gelişimin eksik olması söz konusudur ve buna bağlı olarak da hastaların zaman kaybetmeden protez taktırmasına gerek duyulmaktadır. Protez taktırma işleminden sonra bu protezlerin düzenli aralıklarla daha büyük olanları ile değiştirilerek yüz gelişiminin simetrik hale getirilmesine çalışılması gerekmektedir.
" } ] }